Medicul Adrian Marinescu avertizează că locurile la ATI sunt ocupate tot timpul și de aceea nu trebuie să lăsăm garda jos. Potrivit specialistului, se întâmplă ca seara să nu mai fie locuri nici la secțiile de non-terapie.

“Dacă numărul de infectări este mai mare și formele severe care necesită internare înseamnă un număr mai mare. Locurile din ATI sunt ocupate tot timpul, dar, din păcate, se întâmplă seara să nu avem locuri nici la non-terapie, din păcate.Deocamdată lucrurile sunt echilibrate. Eu m-aș gândi la ce va fi peste o lună. Trebuie găsite variante să fie mai multe spitale care să poată prelua acești pacienți. S-a întâmplat și la valul al doilea. În general problemele acolo apar, în aceste orașe mari.

Măsuri restrictive există și acum. Avem reguli clare, nu trebuie să coborâm garda. Perioada următoarea nu va fi deloc ușoară. Ne gândim la o variantă să rezolvăm. Vor fi probleme în săptămânile care urmează. Nu intrăm însă în panică. Noi toți știm exact ce trebuie făcut. Ar fi păcat să nu avem un echilibru. Mai ales că și patologiile non-COVID trebuie rezolvate la fel. Lucrurile trebuie să meargă și pentru ei.

Lucrurile sunt imprevizibile. O campanie de vaccinare nu aduce decât avantaje. Totuși, în România, dacă vorbim strict de vaccinare, lucrurile au mers bine. Tranșele nu țin însă de noi, e o situație centralizată.

În toamnă, în principiu, ar trebui ca lucrurile să fie mai echilibrate. Nu se încheie pandemia, dar am putea avea doar focare izolate. Oricum va fi o perioadă de tranziție până când închidem de tot pandemia.”

Se așteaptă ca mai multe persoane să se vaccineze în etapa 3

“Indicațiile legate de vaccinul AstraZeneca vin de la compania producătoare. Faptul că se discută că și peste 55 de ani se pot vaccina vine din niște date foarte clare.

Legat de etapa 3, ne așteptăm să crească mult numărul celor care se vaccinează, e clar că atunci când vom avea 30%, lucrurile se vor vedea și practic, la nivelul internărilor. Persoanele nu se vor îmbolnăvi, iar sistemul medical nu va avea o presiune.

Deocamdată să nu ne facem griji. Situația e în dinamică. Nici tulpina din UK nici cea din Africa de Sud nu vin cu interferențe clare la nivel de vaccin.

Avem două obiective: cei vulnerabili să fie protejați / să vaccinăm cât mai mulți oameni, într-o perioadă cât mai scurtă.

Lucrurile sunt clare. Venim cu date științifice. E un lucru foarte interesant. Va exista mereu o imunitate. Interesant că aceeași oameni sunt cei care nu respectă măsurile de prevenție. E clar că nu există o soluție viabilă.”, a declarat dr. Marinescu la GÂNDUL LIVE.