Vestea momentului despre aceste pensii! Ce sume vor primi românii de la Pilonul II de pensii

În prezent, la Pilonul II de pensii contribuie aproape 8 milioane de români cu 3,75 de procente din salariul lunar. Unii oameni deja au început să primească, din 2016, activul acumulat în sistemul de pensii administrate privat.

Este important de știut că suma pe care românii o vor primi de la Pilonul II nu este aceeași cu valoarea totală pe care aceștia o au în cont, deoarece pensia privată este și ea supusă impozitărilor, la fel ca pensia de stat.

Momentan, nu există o lege care să arate cum ar trebui să fie plătită această pensie, cu toate că au existat diferite discuții pe acest subiect.

Pe de altă parte, românii care ies la pensie sau moștenitorii celor decedați vor putea utiliza o normă a Autorității de Supraveghere Financiară. Aceasta le va arăta cum vor beneficia de acești bani.

Plata activului acumulat se poate face în trei situații

Actul normativ arată că plata activului de la Pilonul II de pensii se poate face în trei situații. Astfel, românii pot beneficia de acești bani în momentul în care împlinesc vârsta de pensionare. Atunci, contribuitorul va trebui să informeze administratorul, să prezinte actul de pensionare, iar mai apoi va putea să aleagă între plata integrală sau eșalonată, pe o perioadă de maxim cinci ani.

Românii care se pensionează pe caz de boală vor avea aceleași opțiuni de retragere a banilor de la Pilonul II, aceasta fiind cea de-a doua situație.

Ce se întâmplă dacă contribuitorul moare înainte de a ieși la pensie

Actul normativ mai arată că există și o a treia situație, cea în care contribuitor se stinge din viață înainte de a ieși la pensie. În această situație, moștenitorii pot intra în posesia activului, dar nu îl vor putea încasa efectiv.

După ce aceștia fac toate demersurile necesare, activul celui decedat va trece în contul moștenitorului, iar banii vor putea fi încasați efectiv doar în momentul în care moștenitorul va ieși la pensie.

Totuși, dacă moștenitorii NU dețin un cont privat de pensii, ei vor putea intra imediat în posesia activului efectiv al persoanei decedate. Acest scenariu este aproape imposibil având în vedere că aproape toți angajații de până în 35 de ani din România contribuie la Pilonul II.

Câți bani primesc românii de la Pilonul II de pensii

Așa cum am precizat mai sus, românii care contribuie la Pilonul II de pensii nu vor primi întreaga sumă pe care o au în cont deoarece trebuie plătit impozit.

Pentru suma de 2.000 de lei se aplică un impozit pe venit de 10%, iar pentru suma de peste 4.000 de lei se aplică contribuția pentru sănătate în valoare de 10%.

Economica.net a efectuat un calcul pentru a afla câți bani primește o persoană care a contribuit la Pilonul II de pensii. Pentru a efectua acest calcul, sursa anterior citată s-a folosit de un participant care are 1.000 de unități de fond la Metropolitan Life, cel mai performant administrator de până acum.

Pentru a afla suma acumulată în cont se va înmulți numărul de unități, în acest caz 1.000, cu VUAN-ul, în acest caz aproape 28,5, așa cum arată ultimele raportări. Drept urmare vom avea un activ personal în valoare de 28.500 de lei, sumă care nu va fi toată încasată de români.

Formula pentru a afla suma încasată de participat este: ACTIVUL PERSONAL NET AL PARTICIPANTULUI – CASS – IMPOZIT – COMISION BANCAR – TAXA DE MANDAT.

În situațiile în care nu există mandatar, atunci taxa de mandat este 0, în timp ce comisionul bancar este diferit în funcție de fiecare bancă și este aproape neglijabil raportat la suma totală.

CASS se calculează astfel: (Activul personal net al participantului-4.000)X10%

Impozitul se calculează astfel: (Activul personal net al participantului-CASS-2.000) X 10%

Așadar, în urma calculelor efectuate de Economica.net, vom avea:

CASS = (28.500 lei – 4.000) x 10%

CASS= 24.500X10%

CASS= 2.450 de lei

Impozit = (28.500 – 2.450-2000) X10%

Impozit = 24.050

Impozit = 2.405 lei

Suma încasată de participant = 28.500 – 2.450 – 2405

SUMA ÎNCASATĂ DE PARTICIPANT = 23.645 de lei