Gelu Diaconu, fost președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală – ANAF, a luni, pe Facebook, un mesaj cutremurător cu privire la măsurile de corecție structurale pe care Comisia Europeană le va impune pentru țara nostră, ultimele fiind date în 2009.

Mesajul transmis de Gelu Diaconu:

„Istoria se repetă dramatic. Măsurile de corecție structurale pe care le va impune Comisia Europeană vor fi dureroase, chiar dacă mai puțin dure decât în perioada 2009-2012.

Ultima dată, această procedura a fost declanșată de Comisia Europeană împotriva României la 13 mai 2009. Până la intervenția de atunci a președintelui Basescu, guvernanții ne asigurau că situația nu este chiar așa de neagră. Apoi au urmat: tentative de tăieri a pensiilor, reduceri masive de salarii, disponibilizări în șomaj, tăierea drastică a cheltuielilor cu bunuri și servicii, creșteri mari de taxe și impozite, contractarea dramatică a economiei, etc., etc.

Și astăzi primiți aceleași asigurări de la actualii guvernanti, cu mențiunea că nu ei se fac vinovati de situația în care am ajuns. Este clar ca lumina zilei că Dragnea cu ideologii și oamenii din guvernele lui au fost pe punctul să distruga complet echilibrele macro-economice ale țării.

Îl informez pe premierul Orban că responsabilii Comisiei Europene nu iau deloc în calculul deficitului creșterile de venituri potențiale provenite din măsuri de îmbunătățire a administrării fiscale.
Așa încât vorbaria goală cu “lucrurile mărețe” care se fac la ANAF, cu creșterea colectarii, cu “reorganizări”, etc. le trezește un zâmbet in colțul gurii oficialilor europeni. Ei cunosc foarte bine realitatea coteriilor transpartinice de la noi.

Măsurile de corecție structurale pe care le va impune Comisia Europeană vor fi dureroase chiar dacă mai puțin dure decât în perioada 2009-2012. Nu vor fi sanctiuni, dar nici concesii față de corecțiile necesare.

Câteva previziuni:

-anul acesta ANAF nu va performa iar bugetul pe anul viitor va cuprinde creșteri de taxe
-pensiile vor crește cu mult mai puțin, poate chiar deloc anul acesta și anul viitor. Probabil o indexare anemică la inflație
-anvelopa salarială publică va fi redusă la maxim 8% din PIB (de la peste 9% cât este astăzi) prin reduceri de personal/salarii/beneficii.

De acum încolo, numărătoarea inversa a început. S-a terminat cu tânguiala zilnică a grelei moșteniri”, a scris Gelu Diaconu pe Facebook, lansând un avertisment dur la adresa problemelor actuale ale România.