Nimic nu e mai neplăcut decât o lenjerie de pat abia scoasă din mașina de spălat care are un miros de mucegai. Sursa problemei poate fi orice, de la uitarea hainelor umede uitate în mașina de spălat, până la la depozitarea lor într-un spațiu umed.

Și nu este vorba doar de miros. Mucegaiul poate fi dăunător sănătății, provocând alergii și probleme ale pielii. Dar, după cum scrie HouseDigest, soluția este la îndemâna tuturor. Nu trebuie decât să respectați niște reguli.

Folosiți oțet, bicarbonat de sodiu și zeamă de lămâie

Din fericire, există numeroase modalități simple de a scăpa de acest miros și de a lăsa hainele cu un miros proaspăt, cât mai plăcut.

Prin tratarea corectă a rufelor, folosind ingrediente naturale precum oțet, bicarbonat de sodiu și zeamă de lămâie și asigurându-vă că totul este cât mai bine uscat, puteți să vă luați adio de la acel miros neplăcut al hainelor.

Eliminați mirosul de mucegai din rufe cu bicarbonat

Când spălați haine, lenjerie de pat, prosoape sau alte lucruri, este important să alegeți temperatura potrivită a apei, pe baza instrucțiunilor de îngrijire a țesăturii. De asemenea, puteți adăuga o cană de oțet alb în dozatorul de balsam, deoarece acesta este un dezinfectant natural care poate ajuta la eliminarea mirosului de mucegai.

Bicarbonatul de sodiu este o altă opțiune excelentă. Adăugați o ceașcă de praf de bicarbonat de sodiu direct în tambur, acesta având o mare putere de absorbție a mirosurilor. Dacă există pete vizibile de mucegai, formați o pastă din suc de lămâie și sare de masă, apoi acoperiți cu ea zona afectată înainte de spălare.

Este important să alegeți metoda corectă de uscare

După ce hainele sunt spălate, trebuie să le uscați. Rețineți: este important să alegeți metoda corectă de uscare în funcție de tipul de țesătură. Unele materiale pot face față uscării în uscătorul mașinii, în timp ce altele trebuie uscate afară, la aer.

Asigurați-vă că nu le uitați undeva, într-un coș, cât timp sunt încă umede. Și nu uitați să faceți un test final de miros, pentru a vă asigura că izul de mucegai a dispărut. Dacă vedeți că mirosul de mucegai nu a dispărut, repetați procesul de spălare până când va fi eliminat complet.

Pentru ca hainele să aibă miros proaspăt și fără mucegai, este importantă crearea unui mediu care descurajează dezvoltarea mucegaiului. Aerisirea adecvată este esențială în spațiile în care este depozitată îmbrăcămintea.

Puteți folosi ventilatoare, ferestre deschise sau dezumidificatoare pentru a menține circulația aerului și a reduce umiditatea. Evitați pungile sau recipientele de plastic etanș, deoarece captează umezeala, încurajând creșterea mucegaiului.

Mucegaiul se simte bine în mașina de spălat

Așadar, umezeala este cea care favorizează formarea sporilor de mucegai, iar mediul dintr-o mașină de spălat este ideal pentru dezvoltarea lui. Vestea bună este că există câteva metode de a scăpa de mucegai și a preveni reapariția acestuia. Dacă nu ați curățat mașina de spălat în ultima vreme, este posibil să descoperiți că e plină de mucegai.

Chiar dacă nu e vizibil, există câteva moduri de a afla dacă trebuie să treacă printr-un proces de curățare și igienizare. Dacă vedeți că hainele sau mașina de spălat au un miros puternic, ca de sulf, acesta este un semn clar că mucegaiul a înflorit. Această operațiune, făcută cu conștiinciozitate, lunar, va ajuta la prevenirea dezvoltării mucegaiului.

Dacă în mașina de spălat s-a instalat mucegaiul, iată cum puteți să-l eliminați în câțiva pași.

1. Puneți-vă mănuși de unică folosință și luați un prosop mai vechi.

2. Amestecați o soluție de clor și apă fierbinte sau din oțet și apă fierbinte. Nu amestecați niciodată înălbitorul și oțetul, deoarece formează un gaz care poate fi dăunător.

3. Înmuiați prosopul în soluția aceasta și începeți să curățați fiecare zonă de mucegai vizibilă.

4. Dacă există o garnitură în jurul ușii (mașinile cu încărcare frontală au astfel de garnituri), curățați-o și uscați-o cu grijă, inclusiv toate pliurile.

5. Rulați un ciclu de spălare la cel mai mare program, cu o ceașcă de clor sau de oțet. Dacă folosiți înălbitor, turnați-l în compartimentul pentru balsam. Dacă folosiți oțet, turnați-l în cel pentru detergent. Dacă mașina are un ciclu de autocurățare, puteți utiliza această setare. Asta ar trebui să distrugă mucegaiul ascuns.

6. Apoi luați un alt prosop vechi și ștergeți toată umezeala din mașina de spălat: tamburul, compartimentele pentru detergent și orice alte zone la care puteți ajunge.

7. În final, lăsați ușa mașinii de spălat deschisă pentru a permite circulației aerului să usuce interiorul.