Cine nu are prin casă produse din plastic? Indiferent că vorbim despre castroanele colorate, sticla cu apă care e mereu în ghiozdan sau pixul norocos, plasticul a devenit, în secoluL XXI, un membru al familiei. Acest material ne însoțește peste tot: la supermarket, în mall, în librării, la liceu, în cabinetul medicului de familie, chiar și la toaletă.

Totul este înconjurat în plastic, iar elementul nelipsit este sticla cu apă sau suc. O luăm cu noi oriunde ne-am duce și niciodată nu ne-am gândit că acest recipient ne-ar putea afecta organismul.

Apa din sticlele de plastic poate cauza migrene

Deși este mică, colorată și rezistentă, nu trebuie să abuzăm de sticla din plastic. Apa din recipiente de plastic poate declanșa migren. Cauza acestei afecțiuni este bisfenolul A (BPA), element asociat și cu obezitatea, infertilitatea și infarctul, potrivit dailymail.co.uk. Această substanță agravează durerile de cap.

Descoperirile realizate de Universitatea din Kansas, SUA

Universitatea din Kansas din Statele Unite ale Americii a comparat efectele bisfenolul A (BPA) în laborator, pe teste efectuate pe șoareci. S-a constatat o modificare comportamentală la animalele expuse bisfenolului A. Cobaii de experiment ce au luat contact cu substanța respectivă s-au arătat mai puțin activi, au stat departe de lumina puternică și de zgomote, se panicau ușor și arătau semne de sensibilitate în zona capului. Totodată, la nivelul creierului s-a observat un influx de estrogen. Toate aceste simptomele sunt asemanatoare cu cele ale oamenilor în timpul unui atac migrenos.

Potrivit specialiștilor implicați în această cercetare, migrele pot fi cauzate și de moștenirea genetică, nu doar de activitățile de zi cu zi.

„La majoritatea celor cu migrene, astfel de crize au o legatură genetică, iar factorii declanșatori le generează doar în cazul celor care au o predispoziție în acest sens”, a explicat neurologul Fayyaz Ahmed.

Poluarea cu microplastice

Un studiu realizat de experți din Noua Zeelandă și Suedia dezvăluie cât de răspândită este poluarea cu microplastice și cum ar putea avea impact asupra climei în viitor. Este prima cercetare care leagă microplasticele din aer de schimbările climatice, potrivit Wired.

Microplasticele din mare pot fi înghițite de animalele marine. Astfel, plasticul se acumulează și poate ajunge la oameni prin intermediul lanțului alimentar. Iar noi îl putem găsi în alimente și băuturi, inclusiv în bere, miere și chiar în apa de la robinet. Pământul absoarbe o parte din energia soarelui, reflectând și o parte din ea, schimbul fiind cunoscut sub numele de forțare radioactivă. Ca și alți aerosoli din atmosferă, precum praful și cenușa, microplasticele interacționează cu această energie, a constatat studiul. „Microplasticele sunt destul de bune la absorbția radiațiilor emise de Pământ, ceea ce înseamnă că pot contribui la efectul de seră într-un mod nesemnficativ”, spune chimistul Laura Revell, autoarea principală a noii lucrări.