Reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional, Mihai Tănăsescu, a declarat, duminică, pentru Agerpres, că nu este sigură data la care Boardul FMI va lua în discuţie raportul de evaluare a modului în care România şi-a îndeplinit obiectivele din Acordul Stand-By.

„Există posibilitatea ca Boardul FMI să discute miercuri (30 iunie – n.r.) raportul despre România, dar este numai o posibilitate, pentru că există nişte reguli care stabilesc modul în care trebuie să circule documentele în cadrul Fondului Monetar Internaţional. Pentru a putea prinde reuniunea de miercuri a Board-ului, unde avem rezervată o poziţie, trebuie ca toate aceste cerinţe să fie respectate, ceea ce va fi foarte complicat, dar vom încerca să facem tot ceea ce este posibil”, a spus Tănăsescu.

Potrivit fostului ministru de Finanţe, în cazul în care circuitul documentelor pe la patru – cinci departamente ale FMI va dura mai mult de două zile, se va ajunge în luna iulie, când Fondul are de discutat situaţia din 60 de ţări, iar prima poziţie disponibilă pentru România va fi, în acest caz, stabilită în prima decadă a lunii iulie.

„Sper, totuşi, să putem introduce raportul în şedinţa de miercuri”, a subliniat Mihai Tănăsescu.

Eliberarea celei de-a cincea tranşe din împrumutul acordat de FMI României va fi amânată, deoarece board-ul FMI nu va mai discuta luni (28 iunie – n.r.) îndeplinirea de către ţara noastră a obiectivelor economice pe care România şi le-a asumat prin Scrisoarea de Intenţie, informează un comunicat postat pe site-ul instituţiei financiare internaţionale.

SURSA: Agerpres