La 35 de ani, Peter Camenzind este deja pensionar. A adunat o avere i calitate de director la Software.com, companie care furnizeaza providerilor de Internet sisteme de trimitere a mesajelor. Camenzind, acum multimilionar, traieste i Santa Barbara (California), si programul sau zilnic se reduce la o plimbare cu masina, o sedinta, de masaj si, eventual, o itilnire. „De obicei spun oamenilor ca mi-am luat un an de vacanta, nu ca m-am retras de tot. Pentru mine iseamna doar ca nu trebuie sa mai lucrez ca sa cistig bani”, spune Peter.
El reprezinta unul dintre simbolurile explozivei economii americane. Sunt oameni tineri, ambitiosi, au economisit destui bani pentru toata viata si se retrag la 30-40 de ani, iainte sa le albeasca parul. Dar se deosebesc de ceilalti, pentru ca nu sunt nici sportivi, nici bancheri. Majoritatea abia isi puteau plati chiria i urma cu cinci ani, iar i prezent sunt multimilionari. Fostii angajati ai industriei IT se itreaba ce sa faca i urmatorii 40 de ani de viata, mai ales ca nu sunt nevoiti sa munceasca.
Se estimeaza ca trei pina la cinci milioane de americani poseda averi care depasesc un milion de dolari, ceea ce iseamna ca un numar crescind de angajati isi permit sa-si paraseasca slujbele un ideal pe care multi tineri spera sa-l atinga. Un sondaj efectuat de firma Ernst&Young pe un esantion de 800 de studenti a relevat faptul ca 30% din cei intervievati se asteapta sa fie multimilionari la 40 de ani. Peste 20% intentioneaza sa se retraga din meserie la aceeasi virsta. si peste 60% spera sa se pensioneze mai devreme decit au facut-o parintii lor, conform informatiilor oferite de KPMG.
Ei sunt oameni ca Grant Gordon (35 de ani), care si-a iceput cariera instalind alarme si casetofoane pe masinile prietenilor. A lucrat ca director general de logistica pentru Cisco Systems, iar apoi a devenit vicepresedinte pe servicii la Apple Computer. La iceputul acestui an el s-a retras, iar acum isi petrece timpul jucind golf si baseball. Face parte din consiliile de conducere a trei societati si ofera consultanta. „incerc sa revin la lucrurile care imi placeau. Am facut destule sacrificii si nu mai trebuie sa muncesc pina la 80 de ani. Vreau sa ma casatoresc, sa am copii si sa calatoresc, afirma Grant.
Marea dilema: ce sa fac i timpul liber?
Statisticile referitoare la numarul pensionarilor cu virsta cuprinsa itre 30 si 40 de ani sunt incerte. Conform datelor furnizate de Departamentul pentru Munca, 85% din persoanele ce au itre 35 si 44 de ani sunt icadrate i munca. Numarul americanilor care au itre 25 si 34 de ani si muncesc a scazut de la 32 milioane i 1994 la 31 milioane i 1999.
O retragere atit de timpurie pune noi probleme. Ce sa faci i timpul liber, cind nu mai ai nici un scop legat de cariera? Cum sa le spui parintilor ca te pensionezi iaintea lor?
Schimbarea i cariera vine mereu pe neasteptate. Acum cinci ani, Eric Kanowsky era directorul unei fabrici. La 35 de ani este multimilionar. Kanowsky a fost coleg de facultate la Institutul Politehnic Rensselaer din Troy (New York) cu citiva dintre fondatorii firmei Software.com. A avut diferite slujbe i Pennsylvania, Indiana si Florida, iainte ca prietenii sai sa-l invite sa li se alature si sa porneasca o afacere. „Doream numai sa traiesc i Santa Barbara, sa lucrez cu prietenii mei si sa am un salariu rezonabil. Nu sa lucrez la o companie care valoreaza, probabil, zece miliarde de dolari, povesteste Eric. in prezent, ofera consultanta pentru firme, ajutindu-le sa stringa fonduri si sa alcatuiasca strategii de dezvoltare a clientelei. Munceste doar daca se itelege bine cu colegii si crede i ceea ce face. Cum arata o zi obisnuita din viata lui? Se trezeste, petrece o ora verificindu-si email-urile, iar apoi alearga sau ioata. in cele din urma se ocupa de investitii. Daca vrea sa plece itr-o vacanta de doua saptamini i Indonezia, singura problema este programul prietenei sale Tracy, care este procuror.
Pentru multi, retragerea iseamna lucruri pe care nu si le-au permis sau nu au avut timp sa le faca niciodata: vacante i Europa, case somptuoase, acte de caritate, sprijinirea familiei. Putini sunt cei care s-au retras de tot. Majoritatea pastreaza legatura cu domeniul de activitate, iar unii s-au itors la munca.
La 30 de ani, Mark Cuban si-a vindut firma de consultanta i domeniul computerelor si s-a retras. Cinci ani mai tirziu a ifiintat o alta. in 1999 a vindut Broadcast.com, companie care a transformat Internetul itr-un mediu de transmisie, celor de la Yahoo.com, tranzactie evaluata la 16 miliarde de dolari. Cuban, mentionat de revista Forbes i topul celor mai bogati 200 de americani, a cumparat anul acesta echipa de baschet Mavericks din Dallas, contra sumei de 280 milioane de dolari. „Nu este o slujba, e ceva ce fac de placere, dar nu sunt platit pentru asta, relateaza Mark.
Astfel de pensionari iainte de termen ramin de neatins pentru majoritatea americanilor. Doar 5% dintre ei spera sa se poata retrage iainte de 55 de ani, conform unui studiu sponsorizat de Employee Benefit Research Institute, American Savings Education Council si Matthew&Greenwald Associates.
Noul vis american: pensionar la 30 de ani

16 noiembrie 2000, 12:00
Ultima modificare în 16 noiembrie 2000, 14:00
La 35 de ani, Peter Camenzind este deja pensionar. A adunat o avere i calitate de director la Software.com, companie care furnizeaza providerilor de Internet sisteme de trimitere a mesajelor. Camenzind, acum multimilionar, traieste i Santa Barbara (California), si programul sau zilnic se reduce la o plimbare cu masina, o sedinta, de masaj si, eventual, o itilnire. "De obicei spun oamenilor ca mi-am luat un an de vacanta, nu ca m-am retras de tot. Pentru mine iseamna doar ca nu trebuie sa mai luc
Etichete: arhiva,
joint stock company
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook