Vaccinul Novavax utilizează tehnologia tradițională bazată pe proteine

Vaccinul Novavax utilizează tehnologia tradițională bazată pe proteine, spre deosebire de serurile de la Pfizer și Moderna pe bază ARNmesager. Dar experții spun că este posibil să nu convingă nici acum un număr mare de persoane care nu doresc să se vaccineze.

„Nu cred că o injecție precum Novavax, cu tehnologie tradițională, îi va convinge brusc pe cei nevaccinați să spună: „Acum, vreau să fac un vaccin! Acum cred că un vaccin mă va ține departe de spital!””, a declarat medicul Paul Offit, directorul la Spitalul de Copii din Philadelphia și membru al unui grup consultativ independent al Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA.

Administrat în două doze, la trei săptămâni, vaccinul Novavax folosește o tehnică mai clasică decât cea pe bază de ARN mesager, care a fost ținta multor teorii ale conspirației, potrivit CNBC.

27 de milioane de americani nu au primit niciun vaccin anti-Covid

Conform datelor furnizate de CDC la începutul lunii iunie, aproximativ 27 de milioane de adulți din SUA nu au primit niciun vaccin anti- Covid, situație care reprezintă un obstacol semnificativ pentru eforturile americane de a aduce noul coronavirus într-o fază gestionabilă, endemică.

SUA se confruntă deja cu o nouă creștere a cazurilor de Covid – 19, de data aceasta determinată de subvariante Omicron, foarte transmisibile, precum BA.5.

Noul vaccin îi va atrage pe cei care se tem de tehnologia ARNm

Vaccinul Novavax este al patrulea vaccin anti- Covid care a obținut aprobarea FDA în SUA și primul care a folosit tehnologia pe bază de proteine, metodă veche de zeci de ani de combatere a virusului, utilizată în mai multe vaccinuri de rutină, cum ar fi cele împotriva hepatitei B și zona zoster.

Funcționează diferit față de omologii săi pe bază de ARNm, dar are același rezultat

Conform datelor clinice acest vaccin este foarte eficient: două doze au fost eficiente în procent de 90% în prevenirea bolilor cauzate de Covid atunci când au fost testate într-un studiu care a implicat aproximativ 30.000 de adulți cu vârsta de 18 ani și peste, potrivit FDA. Cercetarea a fost efectuată din decembrie 2020 până în septembrie 2021, cu câteva luni înainte de apariția variantei omicron a lui Covid.

Novavax funcționează diferit față de omologii săi pe bază de ARNm, dar are același rezultat: învățarea corpului să lupte cu Covid. Acesta injectează copii ale proteinei spike – o moleculă găsită pe coronavirus – și un ingredient numit adjuvant în celulele corpului, care induce un răspuns imun la virus.

Guy Palmer, profesor de patologie și boli infecțioase la Universitatea de Stat din Washington, spune că vaccinul Novavax ar putea atrage americanii care cred că vaccinurile ARNm sunt nesigure, din cauza noutății tehnologiei și a concepției greșite că ar putea modifica ADN-ul uman.