El a precizat că vineri, 19 iulie, la expirarea termenului iniţial, o singură companie – Trafigura – a depus ofertă pentru Cuprumin, dar documentaţia a fost incompletă, potrivit raportului experţilor. Alte două firme, printre care şi Glencore, au solicitat prelungirea termenului.

Vosganian a admis că, ţinând cont de importanţa companiei Cuprumin, care exploatează rezervele majoritare de cupru ale României, criteriile de calificare pentru investitori sunt destul de severe – scrisoare de garanţie bancară de 1,2 milioane euro, scrisoare de bonitate pentru 40 milioane euro şi condiţii de preţ minim de 6.900 dolari/tona de cupru – şi a adăugat că, după consultări cu primul-ministru, a fost decis un nou termen pentru depunerea ofertelor.

Strategia Ministerului Economiei pentru compania Cuprumin vizează atragerea de investitori sub forma unui contract comercial cu plata în avans a cantităţii de concentrat de cupru rezultată în urma exploatării. Pentru a deveni viabilă, compania are nevoie de investiţii masive de mediu şi retehnologizare.

Potrivit lui Vosganian, anul trecut Cuprumin a obţinut un profit operaţional de 24 milioane lei, dar acesta este o ‘iluzie’ pentru că a fost obţinut cu ignorarea completă a obligaţiilor de mediu şi a perspectivelor companiei.

Citeşte şi O singură ofertă pentru Cupru Min!

SURSA: Agerpres