Guvernul turc a aprobat luni numirea lui Murat Cetinkaya în funcţia de guvernator al Băncii Centrale, risipind îngrijorările investitorilor care se temeau de o dispută între preşedintele Tayyip Erdogan, pentru care dobânzile ridicate de politică monetară sunt echivalente cu trădarea, şi premierul Ahmet Davutoglu, a cărui viziune economică este una mai ortodoxă.

Născut în 1976, Murat Cetinkaya este vice-guvernator la Banca Centrală a Turciei din luna iunie 2012. Absolvent de Relaţii Internaţionale şi Sociologie la prestigioasa universitate Bosphorus din Istanbul, acesta are experienţă în finanţele islamice în condiţiile în care şi-a început cariera la Albaraka Turk şi înainte de a se alătura Băncii Centrale a fost director adjunct la banca islamică Kuveyt Turk. Cu toate acestea, pieţele cred că acestuia îi lipseşte experienţa predecesorului său, Erdem Basci, deţinătorul unui doctorat în economie, al cărui mandat expiră în data de 19 aprilie.

"Să fim realişti. Nu vom avea niciodată un guvernator educat la o universitate de prestigiu din SUA sau care a lucrat ca manager la o mare bancă din sectorul privat. Având în vedere aceste restricţii, este îmbucurător faptul că îi cunoaşte pe ceilalţi membrii ai comitetului de politică monetară. Rămâne de văzut cum Cetinkaya va gestiona presiunile politice, la care predecesorul său a fost supus deseori", a apreciat AtillaYesilada, analist la firma de consultanţă Global Source Partners.

Preşedintele turc Tayyip Erdogan, un susţinător al creşterii economice bazată pe consum, a criticat deseori dobânzile mari, care în opinia sa provoacă o inflaţie ridicată, un punct de vedere contrar cu viziunea economică ortodoxă. În acest context, reticenţa actualului guvernator Erdem Basci de a reduce dobânda de politică monetară i-a atras numeroase critici din partea lui Erdogan. Luna trecută, Banca Centrală a Turciei a păstrat dobânda de politică monetară nemodificată pentru a 13-a lună consecutiv. AGERPRES