Şi nu, acest fapt nu este – nici pe departe – sinonim cu revenirea pieţei imobiliare. Însă, după mai bine de doi ani de criză economică, se pot observa primele semnale pozitive. Companiile au început să se extindă şi să închirieze noi spaţii de birouri sau chiar să preînchirieze suprafeţe în avans, fapt care denotă extinderi de activităţi şi estimări pozitive privind evoluţiile viitoare ale afacerilor. Marii comercianţi cumpără terenuri pentru dezvoltări sau închiriază spaţii pentru a deschide noi magazine, iar sfârşitul anului şi 2012 va aduce o efervescenţă de inaugurări pe piaţa centrelor comerciale.
Segmentul marilor tranzacţii imobiliare a avut şi el cele mai bune şase luni din ultimii ani. Spre exemplu, cel mai mare proprietar de proiecte din ţară, fondul austriac Immofinanz, a ţinut capul de afiş prin achiziţionarea întregului portofoliu rezidenţial al unuia dintre cei mai mari dezvoltatori prezenţi pe plan local. Un semn de încredere faţă de piaţa rezidenţială locală, segmentul care, după cum este şi normal, înregistrează cele mai lente evoluţii pozitive. Însă chiar şi aici se pot observa semne bune: preţurile locuinţelor au arătat, în ultimele luni, o tendinţă de relativă stabilizare, numărul tranzacţiilor este într-o uşoară creştere, iar dezvoltatorii au continuat să construiască apartamente noi, chiar dacă într-un ritm mai lent şi cu mai puţine surle şi trâmbiţe. Înseamnă că vremurile din perioada de boom sunt chiar după colţ?
Nici vorbă şi este foarte posibil ca acele momente să nu mai fie trăite vreodată. Dar acesta este chiar un lucru bun, iar bazele noii pieţe imobiliare, care se pun chiar în acest moment, sunt mai temeinice decât în trecut. Oportunităţi de investiţii există în continuare din plin, chiar mai multe decât în 2007, şi asta doar gândindu-ne la ce potenţial uriaş de dezvoltare are România, de la infrastructură şi proiecte civile la spaţii comerciale, de birouri şi rezidenţiale. Da, există în continuare etaje goale de birouri sau mii de apartamente noi care stau nevândute, însă noua piaţă imobiliară ar trebui să fie caracterizată prin malluri al căror mix de chiriaşi nu este demn de Viena, prin clădiri de birouri care nu sunt dezvoltate în zone fără infrastructură şi prin apartamente cu două camere care nu au 80 sau 100 de metri pătraţi.
Noua piaţă imobiliară va fi definită de proiecte structurate într-un mod sănătos şi de finanţări acordate pe baza unor estimări realiste. Iar viitorul poate fi al nostru, indiferent că vorbim de investiţii în retail, imobiliare şi industrie sau de vieţile de zi cu zi ale fiecăruia dintre noi. Trebuie doar să nu uităm lecţiile ultimilor trei ani.

Valentin Ilie este CEO Coldwell Banker Affiliates of Romania