"Substituirea prin programe software, indiferent că e vorba de șoferi, ospătari sau asistente… se întâmplă în acest moment. Tehnologia, în timp, va micșora cererea de locuri de muncă, mai ales pentru oamenii care nu vor fi foarte instruiți. În 20 de ani de acum încolo, cererea de muncă pentru o mulțime de meserii va fi substanțial redusă. Nu cred că oamenii înțeleg asta", a spus Bill Gates, potrivit Business Insider.

Gates nu e singurul care prezice acest scenariu întunecat pentru muncitori. În ianuarie, The Economist a prezentat o paletă de mai mult de 10 meserii care urmează să fie preluate complet de programele computerizate. Printre acestea, contabilii și muncitorii din magazine.

Capital.ro scria în vara anului trecut că economistul Andrew McAfee sugerează că într-adevăr androizii ne vor lua locurile de muncă, sau cel puțin acelea pe care le cunoaștem azi. Cu privirea țintită departe în viitor, el analizează cum ar putea arăta locurile de muncă și cum să educăm generațiile care le vor ocupa. “În lumea pe care o creăm cu repeziciune tot mai multe lucruri vor părea științifico-fantastice și tot mai puține vor semăna cu munca de azi. Curînd automobilele se vor conduce singure, încît vom avea nevoie de mai puțini șoferi de camion. Vom cupla Siri cu Watson și vom automatiza munca prestată de serviciile de relații cu clienții sau de personalul de depanare și diagnosticare. Deja îl luăm pe R2D2, îl vopsim portocaliu și-l punem la muncă, la căratul rafturilor prin depozite, încît va fi nevoie de mai puțini oameni care să cutreiere coridoarele. De vreo 200 de ani încoace lumea spune ce vă spun eu, că ne pîndește epoca șomajului tehnologic, începînd cu luddiții, care zdrobeau mașinile de țesut în Anglia, acum două secole. Lumea se înșală. În țările dezvoltate economia reușește să le ofere aproape tuturor oamenilor locuri de muncă”. Mai multe detalii puteți vedea aici

Potrivit lui Andrew McAffe, “Pe scurt, da, roboții vin să ne ia joburile. Pe termen scurt, putem stimula creșterea angajărilor prin încurajarea antreprenoriatului și prin investiții în infrastructură, pentru că roboții din prezent încă nu sunt destul de performanți să repare poduri. Dar în viitorul nu prea îndepărtat, încă în timpul vieții noastre, vom parcurge tranziția într-o economie extrem de productivă care nu necesită multe ființe umane. Gestionarea acestei tranziții va fi cea mai grea provocare a societății noastre”.  “Așa că, da, roboții ne iau joburile, dar concentrându-ne pe acest aspect pierdem esența. Esența este că astfel suntem eliberați să facem alte lucruri, iar ce vom face, am încredere, vom reduce sărăcia, munca de corvoadă, și mizeria în toată lumea. Am mare încredere că vom învăța să trăim cu impact redus asupra planetei, și am încredere că ce vom face cu noile instrumente digitale va fi atât de profund și benefic încât va lăsa în umbră tot ce a existat înainte. Voi lăsa ultimul cuvânt unui avangardist în progresul digital, prietenul nostru Ken Jennings. Sunt de acord cu el. Iată cuvintele lui: „Eu, unul, accept cu brațele deschise super-lorzii digitali.”, spune Andrew McAffe.

Cum ne apărăm de invazia roboților

Bill Gates crede că va fi nevoie de modificări ale codurilor fiscale în întreaga lume pentru că firmele să fie încurajate să angajeze. Miliardarul susține că nu trebuie crescut salariul minim, spunând că în felul acesta companile nu vor dori să facă angajări în vastul domeniu al meseriilor care sunt cel mai amenințate de automatizare.

"Când oamenii spun că trebuie să ridicăm salariul minim, mă îngrijorez în legătură cu ce înseamnă asta pentru crearea de locuri de muncă, pentru că alungă oferta de joburi chiar în acea parte a pieței muncii pentru care sunt cel mai îngrijorat", a spus Gates.

Pe de altă parte, Rodney Brooks consider că roboții pot deveni colaboratorii noștri esențiali, eliberându-ne de muncile anoste și mecanice. El arată cât de valoroși vor fi când numărul adulților apți de muncă va scădea, iar al pensionarilor va crește. Rodney Brooks l-a prezentat în vara anului trecut la conferințele TED pe Baxter, robotul cu ochi mișcători și cu brațe sensibile la atingere, care ar putea să muncească alături de o populație tot mai bătrână și să ajute și la treburile casnice. Mai multe detalii aici