La finalul săptămânii trecute Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat Hotărârea numărul 52 privind aprobarea listei ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat.

Potrivit deciziei luate de CNSU, Grecia este una dintre destinațiile preferate ale românilor în perioada verii, a intrat în zona roșie. Totodată, deși a fost adoptată încă de joi, noua listă a intrat în vigoare de abia de duminică, 1 august.

Astfel, Pprsoanele care vin din statele aflate pe lista roşie nu intră în carantină dacă sunt vaccinate. În același timp, copiii cu vârsta sub 6 ani sunt exceptaţi automat de la carantină

”Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat, în 29 iulie 2021, Hotărârea numărul 52 privind aprobarea listei ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat”, a transmis CNSU.

Cum arată noua listă a țărilor cu risc epidemiologic

CNSU a explicat și motivul pentru care decizia a intrat în vigoare după trei zile. Potrivit sursei citate, pentru a nu întâmpina probleme, turiștii români vor avea mai mult timp pentru a evita noile reguli atunci când se întorc în țară.

Amintim faptul că în zona roșie a intrat și SUA, dar și Irlanda și insulele Maldive.

”Decizia ca lista să intre în vigoare la această dată a fost luată pentru a nu afecta cetăţenii români care se întorc în ţară în acest sfârşit de săptămână”, au mai precizat autorităţile.

Principalele modificări survenite sunt:

-în zona roşie au intrat: Grecia, Irlanda, Monaco, Maldive, Bahamas, Curaçao şi Insulele Virgine ale Statelor Unite;

-în zona galbenă au intrat:
•din zona roşie, în urma scăderii incidenţei: Suriname şi Insulele Feroe;
•din zona verde, în urma creşterii incidenţei: Franţa, Belgia, Israel, Statele Unite ale Americii, Islanda, Honduras, Aruba şi Sint Marteen;

-în zona verde au intrat: Oman, Paraguay şi Uruguay.

”Vă reamintim că persoanele care sosesc în România din state aflate în zona roşie nu intră în carantină dacă sunt vaccinate. De asemenea, copiii cu vârsta sub 6 ani sunt exceptaţi automat de la carantină, iar cei cu vârsta între 6 şi 16 ani sunt exceptaţi dacă prezintă la intrarea în ţară un test cu rezultat negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte”, a mai transmis CNSU.