Legea pensiilor este prioritatea numărul 1 a Guvernului României

Legea pensiilor este prioritatea numărul 1 a Guvernului României și a Ministerului Muncii și Protecției Sociale. După aceea, vor fi parcurși pașii necesari pentru finalizarea legii salarizării.

Anunțul a fost făcut luni, 2 octombrie, de către premierul României, Marcel Ciolacu.

„Lucrez cu materialul clientului şi încerc să-mi fac priorităţile în funcţie şi de necesităţile reale şi urgenţele reale. În cererea de plată nr. 4 avem trei reforme majore: legea pensiilor, legea salarizării şi reforma fiscală.

Sunt acum nişte ipocriţi care au atacat la CCR măsurile fiscale, la pachet cu combaterea evaziunii şi cu reforma bugetară, uitând că ei au trecut aceste lucruri în jalonul din reforma fiscală, asta, ca o paranteză.

Ce am convenit cu Comisia este de a veni cu acest pachet, care e soft, din punctul meu de vedere. Trebuie intervenit major în combaterea evaziunii şi în reforma bugetară şi cred că prioritatea numărul unu a Ministerului Muncii trebuie să fie în acest moment legea pensiilor, urmând să începem şi paşii cu legea salarizării.

Asta nu înseamnă că proiectele sunt abandonate, se lucrează în paralel, cum, de altfel, lucrăm şi acum la legea cu pensiile speciale. (…) Deci, este cu adevărat o întârziere la foarte multe, s-au suprapus, dar o să facem faţă, cu certitudine”, a declarat, luni, Marcel Ciolacu în cadrul conferinței de presă care a avut loc la inaugurarea unui nou amfiteatru al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”.

Întrebat de jurnaliștii prezenți cine sunt „ipocriţii” la care a făcut referire, premierul României a zis că sunt „cei care au ţinut la secret PNRR şi l-au scris.”

„Nu vă aduceţi aminte, trebuie să-i nominalizez eu? Îi ştiţi la fel de bine ca toţi românii”, a adăugat el.

Se schimbă legea pensiilor! Pensia minimă ar putea fi eliminată curând

Legea pensiilor ar urma să fie schimbată curând. În actul normativ, ar urma ca pensia minimă să fie eliminată. În plus, punctul de pensie ar urma să fie actualizat și să fie de 45% din salariul brut. Ba mai mult, 5 milioane de pensii ar urma să fie recalculate pentru a fi eliminate inechitățile, potrivit unor surse guvernamentale citate de Antena 3 CNN.

Totodată, va fi modificată și legea salarizării. S-ar putea ca, în curând, fiecare salariu va fi compus dintr-o parte fixă și una variabilă. Partea variabilă ar putea consta în bonusurile primite în funcție de rezultatele și de performanțele obținute. În plus, sporurile ar urma să dispară complet, iar dacă vor exista, vor fi acordate numai pentru situații excepționale, relatează sursa citată anterior.

Guvernul României îşi propune ca noua lege a pensiilor să fie gata la 1 ianuarie 2024. Prioritatea Executivului este eliminarea inechităţilor din sistemul de pensii.

„Aşa cum au discutat la Bruxelles, vor să vină cu noua lege a pensiilor până la sfârşitul acestui an. De la 1 ianuarie 2024 să avem o nouă lege a pensiilor. Prioritatea este eliminarea inechităţilor. Dacă pensionarii suferă de ceva, de o nedreptate, este faptul că există pensii inegale la muncă egală, ca să spun aşa. Ministrul Muncii are deja pe masă mai multe variante”, a declarat, joia trecută, ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene.