Noua lege a pensiilor! Vineri, pe data de 8 decembrie, FMI a transmis principalele sale concluzii și recomandări privind noua lege a pensiilor, recent adoptată de către Guvern.

Potrivit specialiștilor, noua lege ar contribui la reducerea cheltuielilor pe termen lung. Ar genera însă costuri fiscale inițiale care ar putea periclita eforturile de reducere a deficitului în următorii câțiva ani.

Unele măsuri din legea pensiilor ar trebui reconsiderate

Pachetul fiscal adoptat recent oferă o îmbunătățire binevenită în politica fiscală. Ar trebui, totodată, să contribuie la reducerea oarecum a deficitului fiscal în 2024. Dar va fi nevoie de mai mult, a transmis FMI în raport. Reducerea unor scutiri de taxe, în special, ar fi un pas înainte.

Totuși, unele măsuri, în special noile taxe pe cifra de afaceri, nu sunt în conformitate cu bunele practici și ar trebui reconsiderate.

De asemenea, sunt necesare reforme fiscale suplimentare pentru a ridica cel puțin 2% din PIB în venituri suplimentare, dincolo de câștigurile din recentul pachet fiscal. Asta pentru a pune deficitul fiscal pe o traiectorie sustenabilă pe termen mediu, asigurând în același timp că toți contribuabilii își plătesc cota echitabilă.

Ar trebui luată în considerare reintroducerea impozitului progresiv pe venit

Raționalizarea TVA și a impozitelor pe venitul personal (inclusiv eliminarea lacunelor și eliminarea privilegiilor fiscale) ar trebui să fie elemente cheie ale unei astfel de reforme, mai spun specialiștii. Odată ce acest obiectiv este atins, ar trebui să se ia în considerare reintroducerea impozitării progresive pe venit.

FMI a mai transmis că politicile fiscale și de cheltuieli vor trebui să devină mai previzibile. Anunțarea unor reforme fiscale suplimentare cu mult timp în avans va ajuta companiile și gospodăriile să se adapteze la aceste schimbări.

Cheltuielile pentru pensii și salariile din sectorul public ar trebui stabilite pe o traiectorie sustenabilă bazată pe formule. Așa este prevăzut în PNRR. Acești pași ar trebui să contribuie la îmbunătățirea bugetării pe termen mediu. Ar trebui, totodată, să sprijine o cale credibilă pentru consolidarea fiscală necesară.

Potrivit raportului, noul proiect de lege a pensiilor ar contribui la reducerea cheltuielilor pe termen lung. Ar genera însă costuri fiscale inițiale care ar putea periclita eforturile de reducere a deficitului în următorii câțiva ani.

Pentru a evita acest risc, sunt necesare o introducere treptată a acestor costuri și o implementare prudentă.