UPDATE

Marți dimineață, Nicolae Ciucă, liderul PNL, a fost ales în funcția de președinte al Senatului. Rezultatele votului au arătat că 88 de senatori au votat în favoarea numirii sale, în timp ce 16 senatori au votat „împotrivă”.

Anca Dragu a fost propusă de USR drept candidat pentru funcția de președinte al Senatului.

În cadrul ședinței, prezidată de Alina Gorghiu, care a ocupat funcția de președinte interimar al Senatului, s-a discutat această propunere.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Biroul Permanent al Senatului se va reuni într-o ședință, programată pentru ora 09:30, pentru a discuta o eventuală modificare a programului de lucru. Scopul ședinței este de a facilita alegerea lui Nicolae Ciucă în funcția de președinte al celui mai înalt for legislativ, în cursul acestei zile, arată surse apropiate cu această chestiune pentru adevărul.ro.

Surse din rândul senatorilor au mai spus că pentru a iniția întregul proces, Biroul Permanent trebuie să convoace o ședință plenară, deoarece alegerea liderului Senatului are loc la nivel de for. În consecință, a fost programată o ședință plenară, care va începe la ora 10:00, pe ordinea de zi figurând alegerea noului șef al forului.

Președintele Senatului este ales printr-un vot secret

Amintim că Regulamentul Senatului arată că „preşedintele Senatului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere”.

Același Regulament mai spune că „este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor prezenţi. Dacă niciun candidat nu a întrunit numărul de voturi necesar se organizează noi tururi de scrutin, la care participă primii 2 candidaţi care au obţinut cel mai mare număr de voturi sau, după caz, toţi candidaţii care s-au clasat pe primul loc, la egalitate de voturi, ori primul clasat şi toţi candidaţii care s-au clasat pe locul al doilea, cu un număr egal de voturi. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a obţinut votul majorităţii senatorilor prezenţi”.

Coaliția nu se arată deranjată de o eventuală de absența a UDMR în asigurarea unei majorități în Senat, dar subliniază necesitatea ca toți membrii de partid să se mobilizeze cu aleșii lor. Experiențele anterioare au demonstrat eșecuri care au dus la respingerea proiectelor de lege, chiar și în perioadele în care coaliția cuprindea trei partide. Cu toate acestea, pentru alegerea lui Nicolae Ciucă, coaliția a reușit să își mobilizeze cu succes toți senatorii.

Partidele politice vor avea consultări azi, începând cu ora 12:00

Consultările vor începe la Palatul Cotroceni la ora 12:00, unde PSD, PNL și Grupul minorităților vor avea o primă discuție comună. Ulterior, la ora 12:30, la consultări va participa și UDMR, în prezent pe punctul de a ieși de la guvernare din cauza neînțelegerilor privind cererea Uniunii de a prelua Ministerul Dezvoltării. În jurul orei 14:00, Klaus Iohannis va trece apoi la desemnarea noului premier. Ulterior, atât PSD, cât și PNL vor convoca ședințe ale organelor de conducere respective pentru a stabili componența noii echipe ministeriale.

Începând cu ora 13:30, membrii Uniunii Salvați România (USR) vor participa la discuțiile cu președintele Klaus Iohannis. În urma participării acestora, ultima parte invitată la consultări va fi Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). După finalizarea rundei de consultări, președintele Klaus Iohannis va face un anunț cu privire la premierul desemnat, care ulterior va forma o echipă de miniștri. Premierul desemnat și echipa sa ministerială vor trece apoi la prezentarea și supunerea la vot în Parlament a noului program de guvernare.