Ce funcție va prelua Klaus Iohannis?

Jurnalistul Robert Turcescu este de părere că președintele Klaus Iohannis are cele mai mari șanse să devină președintele PNL la finalul celui de-al doilea mandat.

„La partid eu zic că i se ține locul cald lui Iohannis pentru finalul de mandat”, a afirmat jurnalistul EVZ, care consideră că PNL este deja condus din umbră de Iohannis cu o mână de fier.

Robert Turcescu spune că preluarea oficială a șefiei liberalilor nu ar fi decât o formalitate pentru liderul țării.

Pe de altă parte, jurnalistul Mirel Curea, a avertizat că Iohannis se teme de dosarele în care este cercetat privind achiziționarea caselor sale din Sibiu.

Iohannis nu va fi nicăieri, pentru că nu are de ce să mai fi

De asemenea, în ediția de joi a podcastului EVZ-Capital, realizat cu fostul șef SIE Silviu Predoiu, acesta a avut o părere contrară. Acesta a fost provocat de jurnalistul Ionuț Cristache să anticipeze un posibil scenariu pentru președinte atunci când își va încheia mandatul.

„Părerea mea este că Iohannis nu va fi nicăieri, pentru că nu are de ce să mai fie. Nu, nici măcar (n.red. – la PNL). Va fi sfâșiat de PNL așa cum Ludovic Orban a fost sfâșiat de cei care l-au aplaudat, așa cum Cîțu era aplaudat la nesfârșit de toți și încercau să ne convingă nu că e o problemă că el a fost prins băut, ci că noi n-am fost prinși băuți și n-am făcut pușcărie, așa va fi și Klaus Iohannis sfâșiat”, a subliniat Silviu Predoiu.

Referitor la șansele lui Iohannis de a ajunge în fruntea NATO, Silviu Predoiu este mai degrabă pesimist ținând cont de contextul internațional.

„Noi n-am mai numit de ani de zile pe nimeni. Sunt toate locurile de afară ținute interimar. Nu e numit (n.red. – un român) pe la nicio instituție de-asta internațională”, a mai punctat fostul șef SIE, actual fondator al Partidului Liga Acțiunii Naționale.

Iohannis rămâne în cărți?

O analiză a POLITICO pe tema numelor speculate pentru preluarea șefiei NATO, îl plasează pe președintele Klaus Iohannis pe lista lungă a posibililor candidați. Deși controversată în ultimii ani, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, pare să fie favorită. Chiar dacă aceasta nu și-a anunțat încă dorința de a ocupa funcția de secretar general NATO, speculațiile legate de numele ei ar fi, mai degrabă, o dorință, potrivit Comisiei Europene.

Un alt nume care se află printre preferați este cel al premierului olandez Mark Rutter. Deși politicianul pare să aibă șanse mari în această cursă, a infirmat posibilitatea unei candidaturi.

Pe lista personalităților politice care ar putea candida la șefia NATO se mai află și premierul estonian Kaja Kallas, premierul spaniol Pedro Sánchez, secretarul britanic al Apărării Ben Wallace, vicepremierul canadian Chrystia Freeland și președintele slovac Zuzana Čaputová.