Tunisia, Cehia, Cipru, Rusia, Polonia, Croatia si nu in ultimul rand Turcia sunt doar cateva dintre aceste tari. Daca va tenteaza vreuna dintre destinatii, ofertele agentiilor sunt nenumarate.
Lista de atractii a Tunisiei, incepand cu gradinile de iasomie si trandafiri din imprejurimile orasului Tunis si terminand cu peisajele selenare de la Matmata (unde s-au filmat parti din „Razboiul stelelor”), satisface gusturile celui mai pretentios vizitator. Mai ales ca viata este foarte ieftina. Puteti gasi o camera contra sumei de 10 USD pe noapte si puteti manca la restaurant cu 5 USD. Moneda nationala este dinarul, iar un dolar echivaleaza cu 1,27 dinari.
Si in Cehia puteti calatori fara viza, daca intentionati sa ramaneti acolo mai putin de 90 de zile. Insa la intrarea in tara trebuie sa prezentati autoritatilor vamale biletul de calatorie, confirmarea de cazare si asigurarea medicala. Biletul de avion dus-intors pana la Praga costa 200-210 USD, o camera la un hotel bun in jur de 30 USD/noapte, iar o masa la restaurant 4-10 USD. Moneda nationala este coroana, iar 100 de coroane echivaleaza cu 2,5 dolari.
In acest an litoralul Croatiei revine printre destinatiile promovate de agentiile de turism. Moneda nationala se numeste kuna, dar se obisnuieste ca platile sa se faca in marci germane. O camera la hotel costa in jur de 20 USD/noapte, iar o masa la restaurant intre 8 si 20 de dolari. Singura problema este transportul. Un bilet de avion dus intors pentru Zagreb costa intre 299 USD, daca zburati cu Malev si 440 USD daca preferati Lufthansa. Cursa Lufthansa ajunge la Zagreb prin Frankfurt si in plus, aveti nevoie de viza Schengen pentru imbarcare.
O combinatie intre Grecia si Turcia, Ciprul este o destinatie ieftina, in comparatie cu celelalte tari din Europa. Cu 15 USD puteti fie manca la restaurant, fie plati o camera la hotel. De asemenea, exista zone in care puteti plati cu lire turcesti.
Turcia este cea mai cautata destinatie
Daca anul trecut Turcia nu s-a bucurat de prea mare trecere la turisti, din cauza situatiei interne, agentiile de voiaj prevad ca la vara lucrurile se vor schimba. Un milion de lire turcesti echivaleaza cu 2 USD, suma cu care se poate manca intr-un fast-food, in timp ce o camera la hotel ajunge sa coste 15 USD/noapte. Cel mai important lucru este sa fiti cu ochii pe zerouri cand schimbati bani, pentru o bancnota de 50.000 de lire poate fi usor confundata cu una de 500.000 de lire, mai ales de cineva care nu este obisnuit cu cifre atat de mari. In cazul in care dispuneti de 400 – 500 USD de persoana, este mai avantajos sa optati pentru un pachet de servicii care sa contina transport cu avionul, pensiune completa si cazare la un hotel de 4 sau 5 stele, pentru opt zile. Asta pentru ca biletul de avion dus-intors pana la Istanbul costa 190-200 USD, iar calatoria cu autoturismul personal este foarte obositoare, distanta dintre Bucuresti si Antalya fiind de aproximativ 1.600 de kilometri. Daca bugetul dvs. nu depaseste 200 USD de persoana, este recomandabil sa achizitionati un pachet de servicii care sa contina transport cu autocarul si cazare in apartamente, la vile. In acest caz, este de preferat sa mergeti in grup de 6-8 prieteni, pentru ca este posibil ca apartamentele sa nu se incuie, existand cheie doar la usa de la intrarea in vila.    

Turoperatorii promoveaza tarile fara viza

Cehia – Praga (Vacanta)
Pret: 270 – 390 USD/pers./sejur 3-4 zile Servicii incluse: transport cu avionul Bucuresti – Praga – Bucuresti, 2-3 nopti cazare cu mic dejun, taxe de aeroport. Acte necesare: pasaport valabil 6 luni, asigurare medicala, 2 fotografii pasaport. Plecari: sambata (2 nopti), luni si miercuri (3 nopti).

Cehia-Praga (Paralela 45)
Pret: 390 USD si 900.000 lei/pers./circuit 6 zile Servicii incluse: transport cu avionul Bucuresti – Praga si retur, transferuri, 5 nopti cazare la hotel de 3 stele in Praga, tur de oras cu ghid local. Nu este inclusa: asigurarea medicala. Optional: excursie la Karlovy Vary (29 USD), cea mai mare statiune din Cehia, renumita pentru portelanurile, manufacturile de sticla si izvoarele ei; excursie la Kutna Hora (29 USD); excursie la Castelul Karlstein, construit de Carol al-IV-lea (29 USD); excursie la Pilsen pentru vizitarea fabricii de bere (36 USD).

Polonia (Vacanta)
Pret: 380 USD/pers./circuit 9 zile Servicii incluse: transport cu autocar cu aer conditionat, 8 cazari hotel de 2 stele si 2 cine, ghid roman pe traseu si ghid local in Varsovia si Cracovia. Se viziteaza: Mina de sare Wieliczka (sec. XII), Oswiecin (lagarele de la Auschwitz si Birkenau), Palatul Regal Lazienski, Palatul Wilahow (resedinta regelui Ioan Sobieski), Casa Muzeu Frederick Chopin, castelul Wawel, Podul cu lanturi, Podul Elisabeta, Biserica Sf. Mathias si Bastionul Pescarilor (Budapesta).

Tunisia (Hammamet, Sousse, Monastir) (Vacanta)
Pret: 350 – 990 USD/pers./sejur 8 zile Servicii incluse: 7 nopti cazare in camera dubla la hotel de 2-5 stele, cu demipensiune (mic dejun si cina), transport cu avionul, taxe de aeroport, transfer, ghid roman. Plecari in fiecare zi de joi. Pretul nu include: asigurarea medicala (144.000 – 360.000 lei), excursiile optionale: Cartagina (48 dinari tunisieni-DT), Seara Beduina (28 DT), Sahara (2 zile –110 DT, plimbare cu camila – 10 DT, plimbare cu jeep – 45 DT)

Tunisia – Hammamet (ONT Carpati)
Pret: 422-524 USD/pers./sejur 8 zile Servicii incluse: transport cu avionul Bucuresti – Monastir, 7 nopti cazare in camera dubla la hotel de 3 stele, mic dejun si cina, cocteil de bun venit la hotel, ghid ONT. Excursii optionale: Cartagina (32 USD), plimbare cu vaporul pe Mediterana (20 USD), seara folclorica (23 USD), safari (95 USD).

Rusia – Sankt Petersburg (On Travel)
Pret: 675 USD/pers./7 zile Servicii incluse: transport avion Bucuresti – Praga – Sankt Petersburg, cazare la hotel de 3 stele cu mic dejun, 4 cine, tururi de oras cu autocarul, ghizi locali, asigurare medicala. Se viziteaza: Praga (catedrala Sf. Vitelius, Basilica Sf, Gheorghe, vechiul Palat regal, Castelul Praga, Biserica Baroca Sf. Nicolae, piata orasului vechi, croaziera pe Viltava), Sankt Petersburg (Palatul de Iarna, Piata Decembristilor, Universitatea, Palatul Mensicov, Muzeul Ermitaj, palatul Pavlovsk, Parcul Puschin, Fortareata Petru si Pavel, palatul Mihailovski, Muzeul Rus, Palatul Iusupov, Manastirea Alexandru Nevski.

Croatia – Pakostane (Happy Tour)
Pret: 250 – 502 USD/pers. / sejur 8 zile Servicii incluse: cazare in casute, pensiune completa (3 mese pe zi, inclusiv vin, bere, bauturi racoritoare), activitati sportive, cursuri de initiere in activitati sportive, asigurari si asistenta medicala). Nu sunt incluse: transportul si transferurile.

Croatia – Porec (Simpa Turism)
Pret: 102 USD/pers./sejur 7 zile Servicii incluse: 6 nopti cazare in camera dubla la hotel de 3 stele, demipensiune (mic dejun si cina bufet).

Croatia – Opatjia (Romania International Touring)
Pret: 299-399 USD/pers./sejur 10 zile Servicii incluse: 9 nopti cazare la hotel cat. A, demipensiune (mic dejun si cina), 1 intrare la clubul de noapte, 1 intrare la cazino, 1 cina festiva, 1 cina traditionala. Optional: transport cu autocarul Bucuresti-Opatjia si retur (85 USD/pers).

Cipru – Larnaca (ONT Carpati)
Pret: 758 USD/pers./sejur 8 zile Servicii incluse: cazare 7 nopti in camera dubla la hotel de 3 stele, demipensiune, transferuri. Pentru grup de minimum 6 persoane, pretul se reduce cu 60 USD.

Cipru – Limassol (Marshal Turism)
Pret: 545 USD/pers./sejur 7 zile Servicii incluse: transport cu avionul Bucuresti – Larnaca, transferuri, 6 nopti cazare in camera dubla la hotel de 3 stele cu mic dejun.

Seychelles – Mahe (Paralela 45)
Pret: 1.999 USD/pers./sejur 8 zile Servicii incluse: transport cu avionul Bucuresti – Mahe, transferuri, 7 nopti cazare in camera dubla la hotel de 3 stele, cu mic dejun, taxe locale, taxe de aeroport. Taxa de viza: 40 USD. Excursii optionale: safari recif (120 USD), turul zonei Mahe cu autocarul (70 USD). r
r
Seychelles (Simpa Turism)r
Pret: 1.500 USD/pers./sejur 8 zile Servicii incluse: 7 nopti cazare in camera dubla, demipensiune, taxa de rezervare, transferuri. Nu sunt incluse: transport cu avionul (1.150 USD), taxa de viza pentru tara de tranzit (in functie de compania aeriana), asigurarea medicala. r
r
Turcia – Antalya (On Travel)r
Pret: 484–568 USD/pers. (hotel de 5 stele), 310–375 USD/pers. (hotel 3 stele) – sejur 8 zile. Servicii incluse: transport avion, demipensiune, 7 nopti cazare in camera dubla. r
r
Turcia – Kusadasi (Paralela 45)r
Pret: 145-165 USD si 550.000 lei/pers./sejur 9 zile Servicii incluse: transport cu microbuz sau autocar, 2 nopti cazare la Canakkale, 7 nopti cazare la vile, in apartamente de 2-3 persoane, dotate cu baie cu dus, balcon, minibucatarie cu plita, frigider si vesela, acces liber la piscina complexului. Asigurare medicala: 230.000 lei.r
r
Turcia – Kusadasi (Rezeda Tours)r
Pret: 172 USD/pers./ sejur 10 zile Servicii incluse: transport cu autocarul, 7 nopti cazare in vila (studiouri dotate cu baie si bucatarie utilata), una la Canakkale, una la Istanbul.r
r
Turcia – Antalya (Happy Tour) r
Pret: 354 – 417 USD/pers./sejur 8 zile Servicii incluse: transport cu avionul Bucuresti – Antalya – Bucuresti, transferuri, 7 nopti cazare in camera dubla la hotel de 3 stele si demipensiune, asistenta turistica locala.r
r
Turcia – Antalya (Marshal Turism)r
Pret: 670 USD/pers./sejur 8 zile Servicii incluse: transport cu avionul Bucuresti –Antalya si retur, transferuri, 7 nopti cazare in sistem „totul inclus” (3 mese principale, gustari, bauturi alcoolice si racoritoare), asistenta turistica, turul orasului Antalya, cu vizitarea cascadei Dudem.