Potrivit unui comunicat al CSA, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, printr-o decizie recent adoptată, simplifică modul de aplicare a sistemului bonus-malus şi facilitează accesul asiguraţilor la informaţiile privind istoricul daunelor proprii.

Click aici pentru a verifica dacă mașina second-hand pe care vrei s-o cumperi a fost accidentată
În consecinţă, începând din 15 septembrie, asiguraţii RCA au acces la informaţiile privind istoricul daunelor proprii, înscris în baza de date CEDAM, întrucât primele de asigurare aferente asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) depind de istoricul de daunalitate realizat de asiguratul/utilizatorul unui vehicul într-o perioadă de referinţă, aşa cum prevăd reglementările în vigoare cu privire la sistemul bonus-malus.

Totodată, a fost implementată o metodă prin care şi societăţile de asigurare au posibilitatea interogării bazei de date CEDAM, în vederea stabilirii istoricului de daunalitate pentru potenţialii asiguraţi, prin utilizarea serviciului web aferent sistemului bonus-malus.

CSA precizează că, deşi o întreţine şi administrează, informaţiile din baza de date CEDAM sunt centralizate de la societăţile de asigurare, care sunt posesorii de drept ai acestor informaţii.

‘CSA nu are dreptul legal de a modifica aceste date. Responsabilitatea pentru colectarea, transcrierea, încărcarea şi modificarea poliţelor RCA revine exclusiv societăţilor de asigurare emitente’, se subliniază în comunicatul CSA.
Click aici pentru a verifica dacă mașina second-hand pe care vrei s-o cumperi a fost accidentată