Norvegia nu este membru al Uniunii Europene, dar are acces la piaţa unică. Unii analişti susţin că riscurile ieşirii Marii Britanii din UE ar putea fi atenuate dacă Regatul Unit va negocia un acord cu UE similar celui cu Norvegia sau Elveţia, referitor la comerţul liber şi libera circulaţie a persoanelor.

Dar, a explicat Espen Eide, Norvegia are ‘o posibilitate limitată de influenţare”. ”Nu suntem la masa negocierilor când se adoptă deciziile’, a subliniat el.

Espen Eide este pro-UE, deşi norvegienii au respins de două ori şansa de a se alătura Uniunii Europene, în referendumurile din 1972 şi 1994.

Premierul britanic, David Cameron, a afirmat că sprijină rămânerea Marii Britanii în UE, dar a dat de înţeles că un posibil referendum le va permite cetăţenilor ţării să-şi exprime ‘consimţământul actual’ în această chestiune.

Oficialul britanic este aşteptat să susţină un discurs – mult amânat- privind Europa la începutul lui 2013.

Dreptul de a părăsi UE este stipulat în mod formal în tratatul de bază al organizaţiei, însă până acum de acest drept s-a folosit doar Norvegia, care a înaintat cerere de retragere în 1973. Tot în acel an a fost aprobată şi aderarea Marii Britanii la UE.

Acum, după aproape 40 de ani, pe fondul dezbaterilor cu privire la criza economică din zona euro, politicieni britanici, între care şi reprezentanţi ai coaliţiei aflate la guvernare, vorbesc tot mai des despre retragerea ţării din UE.

Recent, Oficiul Naţional de Statistică (ONS) a anunţat că Uniunea Europeană nu mai este principala piaţă de export a Marii Britanii, pentru prima dată de când Regatul Unit s-a alăturat Pieţei Comune în anii ’70. Anul trecut, UE a fost cea mai mare piaţă unică de export a Marii Britanii, în contextul în care 53% din produsele britanice au fost achiziţionate de ţări membre ale blocului comunitar.

Companiile din Marea Britanie şi-au concentrat eforturile asupra pieţelor care se dezvoltă rapid, în America Latină şi Asia, încercând să compenseze problemele economice din zona euro, unde cererea pentru bunuri fabricate în Regatul Unit scade.

Aproximativ 51% din exporturile Marii Britanii în perioada martie-mai 2012 au mers către state din afara UE, o creştere de 13,2% faţă de perioada similară din 2011. În schimb, exporturile Marii Britanii către statele membre ale UE au scăzut cu 7,2%, cea mai mare scădere a cererii fiind înregistrată în statele din zona euro care sunt cele mai afectate de criza datoriilor.

Datele vin în sprijinul eforturilor coaliţiei de guvernare din Marea Britanie, ai cărei miniştri au efectuat numeroase vizite în statele emergente pentru sporirea legăturilor comerciale.

Marea Britanie a bătut deja în retragere faţă de EU refuzând să adere în decembrie anul trecut la pactul european de stabilitate, considerând că tratatul ameninţă interesele City-ului londonez, centrul financiar al Marii Britanii.
SURSA: Agerpres