Întâmplarea a avut loc miercuri dimineață, pe 14 iunie, în jurul orei 5:30. Bărbatul în vârstă de 50 de ani a vrut să intre în România pe la Vama Petea. Acesta a prezentat documentele cerute la control, printre care se numără și ITP-ul mașinii pe care o conducea.

Polițiștii de frontieră și-au dat seama că ITP-ul mașinii este fals

Bărbatul nu a reușit însă să îi păcălească pe polițiștii de frontieră. Aceștia și-au dat seama imediat că autocolantul de pe certificatul de înmatriculare, menit să indice faptul că ITP-ul mașinii este valabil, este falsificat. Polițiștii au constatat așadar că inspecția tehnică periodică a mașinii nu întrunea condițiile de formă și de fond ale unuia autentic, fiind fals, scrie Presa SM.

Maramureșanul s-a ales astfel cu dosar penal pentru uz de fals.

Ce este ITP-ul și când trebuie făcut?

ITP-ul este o evaluare tehnică obligatorie a autovehiculelor, care se face periodic pentru a verifica conformitatea acestora cu normele de siguranță și de mediu. Scopul este de a asigura că autovehiculele sunt într-o stare tehnică bună și nu prezintă un pericol pentru șofer, pasageri și ceilalți participanți la trafic.

Această verificare periodică se face o dată la doi ani în cazul vehiculelor mai noi de 12 ani și în fiecare an pentru cele care sunt mai vechi. În cazul autovehiculele de transport persoane în regim de taxi și autovehicule cu peste 8 locuri, ITP-ul se face la fiecare 6 luni.

Actele de care avem nevoie pentru a face ITP-ul

În cadrul procedurii sunt verificate seria motorului și a șasiului, luminile, suspensiile, amortizoarele, frânele, trenul de rulare, direcția, tensiunea de la borna bateriei, existența triunghiului reflectorizant, a extinctorului şi a trusei medicale, conformitatea dimensiunilor anvelopelor, conform cu cele de pe talon.

Actele necesare pentru a face ITP-ul sunt următoarele: certificatul de înmatriculare al autovehiculului (talonul auto); actul de identitate al conducătorului auto în original; polița RCA valabilă la data inspecției în original; cartea de identitate a autovehiculului în original.

De menționat că, dacă mașina este achiziționată în leasing se poate veni cu o copie a cărții de identitate a mașinii ștampilată de proprietar cu mențiunea „conform cu originalul”.

Prețurile pentru ITP variază. Astfel, verificarea ajunge la 150 de lei pentru o mașină pe benzină sau diesel, iar în cazul autoturismelor 4×4 prețul este cuprins între 160 și 200 de lei. Posesorii de motociclete și mopede vor trebui să scoată din buzunar sume cuprinse între 80 și 100 de lei.