Noul registru va reuni actualele registre ale Parlamentului și ale Comisiei Europene. Schimbarea denumirii din registru de "lobby" în registru de "transparență" va face să fie mai simplă înscrierea pentru organizații și persoanele individuale ale căror activități vizează influențarea elaborării politicilor UE, precum think-tank-urile sau organizațiile care reprezintă bisericile și comunitățile religioase.
 
Noile reguli adoptate de Parlament European nu prevăd înscrierea obligatorie în acest registru, însă, în ceea ce privește această instituție, obținerea unei acreditări pentru accesul efectiv în parlament este imposibilă fără o înscriere prealabilă în registru.

În plus, noul registru va asigura informații suplimentare, precum numărul de persoane angrenate în toate activitățile aferente registrului, precum și nivelul resurselor UE primite de fiecare organizație înscrisă. Acesta oferă, de asemenea, clarificări cu privire la activitățile admisibile care intră sub incidența registrului, precum și procedurile de tratare a reclamațiilor.
 
În cadrul unui vot separat cu privire la regulamentul intern al Parlamentului, europarlamentarii au decis să-și actualizeze declarațiile financiare imediat ce intervin schimbări și cel puțin o dată pe an.
Parlamentul European a fost zguduit recent de un scandal legat de o presupusă campanie de lobby, scandal în centrul căruia s-a aflat europarlamentarul roman, Adrian Severin.