Ministerul Ligia Deca a semnat cu liderii sindicatelor din Educație Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar.

„Personalul didactic din învățământul preuniversitar din România va avea mai multe beneficii acordate, în semn de respect și de apreciere pentru munca pe care o depun în fiecare zi.

În urmă cu puțin timp, a fost semnat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar, care cuprinde noi drepturi pentru angajații din sistemul de învățământ”, a informat Ligia Deca joi, 29 iunie.

Beneficiile sunt acordate în plus față de majorările salariale

Potrivit ministrului Educației, aceste beneficii sunt acordate în plus față de majorările salariale pe care profesorii le vor primi în perioada următoare.

Astfel, angajații care au în îngrijire un copil bolnav, în vârstă de până la 7 ani, beneficiază de reducerea programului de lucru, fără a fi afectată vechimea în muncă. Totodată, contravaloarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor va fi decontată pentru angajații care, conform atribuțiilor de serviciu, sunt nevoiți să lucreze la calculator.

Ziua Învățătorului va fi nelucrătoare

În plus, va fi reglementată posibilitatea ca un post liber să fie ocupat, printr-un contract de muncă, până la ocuparea prin concurs a postului, Ziua Învățătorului, marcată anual în data de 5 iunie, va fi instituită ca zi nelucrătoare pentru personalul din învățământ.

De asemenea, vor fi acordate două zile (nu o zi) lucrătoare libere plătite pentru profesorii care trebuie să rămână acasă cu copilul bolnav (trei zile sunt acordate familiilor cu 3 sau mai mulți copii).

„Reiterez faptul că toate cadrele didactice din România vor avea, în mine, un partener”, încheie Deca.

Deca a admis că salariile cadrelor didactice debutante sunt mici

Amintim că în timpul grevei profesorilor, Ligia Deca a recunoscut că salariile cadrelor didactice debutante sunt mici, nemotivante, însă, „la concurenţă cu alte sectoare în societate şi în economie, nu este motivant din punct de vedere financiar”.

„Există alte motivaţii pentru a alege cariera didactică, stabilitatea în carieră care vine odată cu titularizarea, lucrul cu copii, satisfacţia procesului educaţional. Grilele pe care le menţionăm, la care s-a lucrat împreună cu Ministerul Educaţiei, presupun o majorare pe medie de 60% a salariului.

De asemenea, dacă ne aducem aminte această prevedere, conform căreia grila în învăţământ trebuie să plece de la salariul mediu pe economie, se afla ca un angajament în proiectul de lege a educaţiei. (…) Pentru mine contează mai puţin în ce lege este inclus acest angajament politic. Important este să se întâmple”, a declarat atunci ministrul Educației.