Lansarea licitației pentru trei noduri rutiere ale A1, A2 și A3

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat lansarea în licitație a construcției a trei noduri rutiere strategice pe autostrăzile A1, A2 și A3. Aceste proiecte, așteptate să fie finalizate în 10 luni de la începerea lucrărilor, sunt menite să îmbunătățească semnificativ infrastructura rutieră din România.

Nodurile rutiere vor fi situate în zonele localităților Gruiu (Ilfov), Dragoș Vodă (Călărași) și Ionești (Dâmbovița).

„Lansăm în licitaţie contractele pentru construcţia a trei noduri rutiere importante pe A1, A2 şi A3. Primul nod rutier va fi construit între A3 (km 36+700) şi DJ101C, în zona localităţii Gruiu (judeţul Ilfov). Cel de al doilea nod rutier va face legătura între A2 (km 90+100) şi DJ306, în zona localităţii Dragoş Vodă (judeţul Călăraşi).

Cel de al treilea nod rutier va asigura legătura dintre A1 (km 73+100) şi DJ 702F, în zona localităţii Ioneşti (judeţul Dâmboviţa). Documentaţia transmisă astăzi la ANAP prevede execuţia acestor lucrări în 10 luni pentru fiecare dintre cele trei proiecte finanţate prin Programul Transport (PT)”, a transmis directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, pe pagina sa de Facebook.

Prin construirea acestor noduri rutiere, se așteaptă reducerea timpilor de călătorie, a distanțelor parcurse și a numărului de accidente. De asemenea, aceste lucrări vizează reducerea impactului asupra mediului și a costurilor de exploatare a vehiculelor, contribuind astfel la o rețea de transport mai sigură și eficientă.

Cristian Pistol a adăugat că „după validarea documentaţiei de atribuire, vom putea publica Anunţul de Participare aferent contractelor pentru execuţia lucrărilor pe cele 3 loturi. La momentul respectiv se va stabili şi data de depunere a ofertelor”.

Sorin Grindeanu, nemulțumit de stadiul lucrărilor pe tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova-Pitești

Pe de altă parte, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, s-a arătat săptămâna trecută nemulțumit de stadiul în care se află lucrările pe tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova-Pitești.

În prezent, încă se lucrează pe tronsonul 1, care va lega Craiova de DEx 21. Deși a fost primul început, a fost aproape abandonat de firma italiană Tirrena Scavi. Între timp, contractul s-a reziliat, fiind reatribuit unui consorțiu de firme: Ozaltin – Strade Bauuternehmung SRL.

În schimb, tronsoanele 3 și 4, pe care lucrează firmele constructorului Dorin Umbrărescu (UMB), se află într-un stadiu mult mai avansat. Sorin Grindeanu a afirmat că lotul 3 va putea fi dat în circulație până la Crăciun. Tronsonul 2, realizat, de asemenea, de UMB, a fost dat în circulație anul trecut.

Grindeanu speră ca anul viitor, să fie finalizate și tronsoanele 1 și 4, astfel încât întregul Drum Expres Craiova-Pitești să fie dat în circulație.