Sistemul românesc de taxe şi impozite este bun, deoarece nivelul fiscalităţii este mai mic decât în multe state europene, însă este învechit şi necesită modernizare, susţine Dan Schwartz, managing partner RSM Scot. „Taxele sunt structurate puţin cam demodat. Trebuie să modernizăm sistemul de taxare, avem nevoie de o colectare mai bună a taxelor, de impozite mai prietenoase pentru mediul de afaceri“, a declarat acesta pentru Capital. Recent, Scott&Company Consulting a finalizat procesul de integrare cu RSM International, cea de-a şasea cea mai mare companie de consultanţă, audit şi contabilitate din lume.

Astfel, firma românească a adoptat brandul RSM, devenind RSM Scot. Compania oferă servicii financiar-contabile, de consultanţă fiscală şi de audit de la întocmirea de situaţii financiare şi până la documentaţia de preţuri de transfer sau la proiecte de tax planning.

În prezent, RSM International este reprezentată în 93 de ţări, urmând ca, la mijlocul acestui an, să fie prezentă în circa 100 de ţări, spune şi Jean M. Stephens, directorul executiv al RSM International, care are afaceri semnificative în ţări precum SUA, China, Marea Britanie, Singapore sau Australia. Pe lângă extinderea în mai multe state, conducerea RSM şi-a propus să se concentreze, în 2012, asupra serviciilor de bază, cum ar fi consultanţa fiscală, de risc şi asupra insolvenţelor.

E bine că nu suntem în zona euro, dar trebuie să adoptăm moneda unică

Partea română a RSM este de părere că Guvernul nostru a reuşit să înfrunte criza şi să ţină în frâu indicatorii macroeconomici, dar a făcut mai puţine în ceea ce priveşte sprijinul pentru ca mediul de afaceri să iasă din recesiune. „Noi nu avem o datorie mare, nu avem probleme cu băncile, există suficientă lichiditate în piaţă, stăm mai bine decât alte state din UE“, consideră Dan Schwartz. Potrivit acestuia, pentru România este bine că, în acest moment, suntem în afara zonei euro, însă, pe termen lung, trebuie să ne menţinem obiectivul de a adopta moneda unică.

„E greu să prezici viitorul, dar eu cred că moneda unică şi UE vor supravieţui“, a spus Schwartz. Jean Stephens nu este, însă, la fel de optimistă, arătându-se sceptică în ceea ce priveşte şansele de supravieţuire a uniunii monetare. „În concept, este grozav, dar nu este nicio îndoială că există probleme serioase, care trebuie rezolvate“, spune ea.

Acordul fiscal pentru care au bătut palma recent liderii europeni „este bun, dar sunt îngrijorată că nu este suficient şi sunt îngrijorată că nu va reuşi să-i ţină pe toţi împreună. (…) Cu cât citesc mai mult, cu atât îmi dau seama că experţii sunt sceptici. Şi dacă nu merge, guvernele şi afacerile se vor confrunta cu schimbări majore şi ne gândim care ar putea fi impactul asupra companiilor şi care sunt schimbările care vor trebui făcute. Trebuie să fim pregătiţi“, adaugă şefa RSM International.
Citiţi şi: INTERVIU: România văzută de afară- Guvern stabil, oameni de afaceri serioşi