Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta. Nivel apei este unul record

La Budapesta, Dunărea a ieșit din matcă, joi, înregistrând cel mai înalt nivel al apei din ultimul deceniu. Acest fenomen survine în urma precipitațiilor abundente și a ninsorilor, perioadă urmată de încălzirea bruscă a vremii.

Conform informațiilor furnizate de Direcția Generală pentru Managementul Apelor din Ungaria, Dunărea a atins, miercuri, nivelul maxim de 6,93 metri.

Această cifră este sub nivelul înregistrat în 2013, când apa a atins cota de 8,91 metri.

Acea perioadă din 2013 a fost marcată de inundații în Europa Centrală. Ele au fost generate de precipitațiile abundente de la sfârșitul lunii mai a acelui an.

Cu toate că inundațiile recente de pe Dunăre nu au cauzat pagube semnificative în Budapesta, experții avertizează că schimbările climatice ar putea conduce la o frecvență mai mare a inundațiilor timpurii.

În decembrie 1987, Autoritatea pentru Apă a raportat că Dunărea a atins un nivel care depășea 6 metri, dar fără a provoca inundații pe drumurile de dig. Este ultima dată când s-a înregistrat un astfel de nivel în această lună.

„Îmi amintesc inundații mari, dar nu în decembrie. În decembrie, Dunărea obișnuia să înghețe. Îmi amintesc vremuri când eram foarte tânăr și gheața din jurul Podului cu Lanțuri trebuia spartă cu explozii”, a declarat Miklos, un localnic.

dunare
SURSA FOTO: Dreamstime

În 2022, în România, Dunărea a atins debitul minim istoric, în noiembrie

Conform prognozei elaborate de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), se anticipa că debitul Dunării, în zona Baziaș, va atinge aproximativ 2500 mc/s pe data de 14 noiembrie, conform declarațiilor Apele Române.

În august 2022, județele cele mai grav afectate din România erau Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea.

Situația de criză s-a accentuat, în special în zonele unde lipsesc sistemele centralizate de alimentare cu apă, iar necesarul de apă este în principal asigurat prin puțuri sau foraje. În anumite județe, fenomenul de secetă a persistat, cu lipsa ploilor chiar și de la acea dată.

Autoritățile au comunicat, de asemenea, că debitul minim istoric pe Dunăre la intrarea în România a fost înregistrat în 2003, situându-se la 1500 mc/s.

„În luna noiembrie 2022 regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50–80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Caraş, Nera, Cerna, Desnăţui, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Putna, Trotuş, pe cursul inferior al Moldovei, pe cursul Siretului şi pe râurile din Dobrogea.

Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Râmnicu Sărat, Bârlad şi Jijia”, se arăta în comunicatul comunicatului publicat de Apele Române.