“Oferta Transgaz a fost suprasubscrisă. Suntem mulţumiţi de ceea ce s-a întâmplat cu societatea Transgaz. Este un succes care aparţine ministerului, sindicatului de intermediere, Transgaz şi colegilor de la Direcţia de privatizare. Este un început bun pentru piaţa de capital din România, pentru procesul de privatizare. Preţul la care s-a adjudecat a fost 179 lei/acţiune, ceea ce ne permite să încasăm 72 milioane de euro”, a afirmat Constantin Niţă.

Oferta a fost suprasubscrisă pe toate cele trei tranşe, iar investitorii străini au cumpărat 70% din titlurile scoase la vânzare. Micii investitori, care au avut alocat un pachet de 7% din titlurile scoase la vânzare, au cumpărat cu un discount de 3-5%, respectiv la 173,63 lei şi 170 lei, în funcţie de zilele în care au subscris. Acest segment a fost suprasubscris de 4,5 ori, informează mediafax.ro.

Pachetul de 8% destinat pentru investitorii de retail, care au subscris minim 1.001 acţiuni, au cumpărat titlurile la preţul de 179 lei, stabilit pentru tranşa investitorilor instituţionali. Subscrierile pe această tranşă au depăşit de 3,5 ori numărul de titluri alocat.

„Campania de promovare s-a derulat pe parcursul a 10 zile (…) Ne-am întâlnit cu 5 – 6 potenţiali investitori pe zi, companii sau fonduri de investiţii. Peste 50 de potenţiali investitori au analizat oferta şi acţiunile Transgaz, iar feedback-ul a fost pozitiv”, a declarat Ioan Rusu ,directorul general al companiei.

Oferta publică secundară de acţiuni Transgaz a început joi, 4 aprilie 2013, iar intervalul de preţ este de 171-230 lei/acţiune. Oferta s-a desfăşurat timp de nouă zile lucrătoare, până marţi, 16 aprilie, iar alocarea acţiunilor are loc pe 17 aprilie.

Data efectivă a tranzacţiei va fi 22 aprilie, iar decontarea se va face pe 25 aprilie. În cadrul ofertei sunt puse la dispoziţia investitorilor 1,766 milioane acţiuni (15% din capital) în trei tranşe – cea mai mare tranşă (85% din total) este pentru investitorii instituţionali, iar celelalte două tranşe sunt pentru investitorii neinstituţionali, una pentru subscrieri mici, de până la 1.000 de acţiuni (7% din total), iar cealaltă pentru subscrieri mai mari de 1.000 de acţiuni.

Transgaz este unicul operator al Sistemului National de Transport responsabil pentru transportul intern de gaze naturale în România (activitate reglementată conform metodologiei venit-plafon) şi tranzitul internaţional pe teritoriul României al gazelor naturale dinspre Rusia către Peninsula Balcanică. În anul 2012, Transgaz a înregistrat o cifră de afaceri de 1,328 miliarde lei şi un profit net de 329 milioane lei.