Nicușor Dan a menționat că în primul tur al alegerilor, aproximativ 10.000 de persoane au făcut donații pentru susținerea campaniei, iar ulterior a fost nevoit să împrumute bani, pe care statul urmează să îi ramburseze. A recunoscut că a avut temeri legate de capacitatea de a acoperi diferențele financiare și că, deși este o persoană autoreflexivă, a simțit că era necesar să lupte.
Nicușor Dan: A contat enorm mobilizarea oamenilor
Nicușor Dan a atras atenția asupra numărului mare de minciuni care au circulat pe rețelele sociale și care nu aveau nicio fundamentare reală. S-a întrebat retoric care ar fi referința validă la care cineva s-ar putea raporta pentru a combate aceste dezinformări.
În final, a subliniat importanța unui control mai eficient al spațiului virtual și necesitatea identificării unor metode prin care influențele negative să fie contracarate.
„Puteam deveni o paria în UE. A contat enorm mobilizarea oamenilor, care au activat și pe rețele sociale. A fost o campanie a oamenilor. În primul tur au fost 10.000 de oameni care au donat, apoi am împrumutat bani, pe care statul o să-i dea înapoi. M-am temut că nu pot recupera diferența. Suntem persoane autoreflexive, dar trebuia să lupt.
Au fost așa de multe minciuni, care erau promovate pe rețele, care nu au nici o bază reală. Care este referința la care să te raportezi ca să combați minciuna. Trebuie să vedem cum controlăm spațiul virtual, cum facem ca diferite influențe să fie combătute”, a spus Nicușor Dan.
Președintele ales al României Nicușor Dan a mai declarat luni că o să urmeze o perioadă dificilă în România, cel puțin câteva luni, deoarece țara a aruncat cu bani, iar acest lucru trebuie corectat.
Context geopolitic complicat, situație complexă
Nicușor Dan a mai declarat că România se confruntă pe termen scurt cu o problemă gravă legată de deficitul bugetar, pe care a descris-o drept „foarte serioasă”. El a explicat că, în paralel, țara se află într-un context geopolitic complicat, care implică necesitatea armonizării cu statele europene în materie de securitate, inclusiv în ceea ce privește procesul de reînarmare. De asemenea, a subliniat importanța formării noului Guvern, menționând că problema deficitului și formarea executivului sunt strâns legate.
El a adăugat că își dorește să își asume responsabilitatea pentru modul în care vor fi tăiate cheltuielile bugetare, sugerând că aceste decizii ar trebui să-i revină, cel puțin parțial.
Nicușor Dan a avertizat că urmează o perioadă dificilă pentru România, care va dura cel puțin câteva luni.
„Mai întâi pe termen scurt: deficitul, o problemă foarte serioasă. Apoi avem, suntem într-un context geopolitic complicat, armonizarea cu statele europene pe securitate inclusiv reînarmarea. Și formarea Guvernului. Primul și al treilea sunt interconectate. Aș vrea ca de unde vom tăia banii să fie și responsabilitatea mea”, a subliniat Nicușor Dan.