Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a cerut public Partidului Social Democrat un anunț prin care să își arate sprijinul pentru “greva ilegală” sau dacă se dezic de liderul de sindicat STB, Vasile Petrariu, care ocupă funcția de consilier municipal PSD.

Într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PMB, edilul a menţionat că a existat, vineri după amiază, „o încercare” de dialog între conducerea Societăţii de Transport Bucureşti şi sindicatul reprezentativ, dar a precizat că acesta din urmă nu prezintă „revendicările reale” enunţate anterior de către angajaţi, precum necesitatea pieselor de schimb, mentenanţa vehiculelor, confortul şoferilor şi vatmanilor la capăt de linii.

Tribunalul Bucureşti a declarat această grevă ilegală. Între timp s-a redactat hotărârea judecătorească, în care se spune explicit, negru pe alb, că aceasta este o grevă organizată de sindicatul majoritar din STB. Nu mai suntem în ipoteza unei greve spontane, suntem în ipoteza unei greve ilegale organizate de sindicatul reprezentativ. Solicit Parchetului să urgenteze măsurile împotriva persoanelor şi în special a domnului Petrariu, care au organizat acest act ilegal, cu consecinţe grave pentru bunul mers al activităţii în Bucureşti”, a declarat Nicuşor Dan.

Firea și Ciolacu, trași de mânecă de Nicușor Dan

Totodată, primarul a cerut PSD-ului să anunţe dacă sprijină „o grevă ilegală” sau dacă se delimitează de liderul sindical Vasile Petrariu, care a obţinut un mandat de consilier municipal pe listele Partidului Social Democrat.

„Cer PSD și Gabrielei Firea și lui Marcel Ciolacu să se pronunțe: fie sprijină o grevă ilegală, fie se delimitează și îi retrag sprijinul politic unui consilier ales pe listele PSD. Fac un apel la rațiune la șoferi și vatmani: avem două hotărâri executorii, suntem într-un stat de drept în care hotărârile executorii se execută, cine nu le execută săvârșește o ilegalitate, a declarat Nicușor Dan.

Edilul a precizat că, deşi a invitat la PMB reprezentanţi desemnaţi de către lucrătorii din fiecare autobază şi depou, la discuţii au venit liderii sindicatului. El a adăugat că nu dorea să discute cu reprezentanţii unui sindicat „care au dus o întreagă categorie de oameni într-o zonă penală” şi că i-a propus directorul general STB, Adrian Criţ, să poarte negocierile.

„Am invitat la discuții reprezentanți desemnați de către lucrători din fiecare autobază și depou, am spus de mai multe ori că nu vreau să discut cu reprezentanții unui sindicat care au dus o întreagă categorie de oameni într-o zonă penală, vreau să discut cu oameni care să exprime problemele reale cu care se confruntă lucrătorii din transportul public. La această întâlnire de la ora 6.00 am fost informat că au venit reprezenanți ai sindicatului reprezenativ. L-am sunat atunci pe domnul Criț, directorul general de la STB, și i-am propus să aibă acea discuție pe care e logic și legal să o aibă reprezentanții sindicatului și reprezentanții societății de transport. Această discuție a durat cinci minute pentru că nu au existat practic alte solicitări decât demisia domnului Criț, ceea ce este un gest infantil”, a mai spus Nicușor Dan.

Nicușor Dan: “Există multe probleme în transportul public”

„Sunt foarte multe probleme în transportul public. Rezolvarea lor necesită un dialog, un calendar de acţiuni şi mai ales, foarte mulţi bani. Am reuşit să echilibrăm financiar această societate pe care am găsit-o în faliment”, a mai declarat Nicuşor Dan.

Liderul sindicaliştilor STB, Vasile Petrariu, a anunţat, vineri, un eşec al discuţiilor cu primarul general şi conducerea companiei. Potrivit acestuia, Nicușor Dan a refuzat dialogul şi nu a stat nici măcar un minut la masa discuţiilor. „Nu a intenţionat niciodată să rezolve conflictul”, a precizat Petrariu, adăugând că situația este în continuare neclară.

Vineri, la prânz, magistrații Tribunalului București au decis și că greva este ilegală. Decizia este executorie, așa că angajații ar trebui să revină la lucru. În caz contrar, ei riscă sancțiuni penale.

Nicușor Dan, pus la colț de PSD

PSD a transmis vineri că primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, trebuie să vină cu soluţii la crizele “pe care le-a provocat”, “nu să găsească vinovaţi iluzorii pentru a-şi salva pielea”.

PSD îl somează pe primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, să rezolve problemele grave provocate locuitorilor din Bucureşti chiar de propria sa incompetenţă şi să înceteze să arunce vinovăţii în stânga şi dreapta. Nicuşor Dan nu-i mai poate păcăli din nou pe bucureşteni! După un an şi jumătate de la învestire nu are nicio scuză, este primar şi are majoritate în Consiliul General. În loc să inventeze vinovăţii iluzorii, atunci când nu este concentrat pe angajările de la propriul cabinet, Nicuşor Dan trebuie să rezolve urgent problemele grave din Bucureşti, atât criza sistemului de termoficare, cât şi conflictul de muncă de la Societatea de Transport Bucureşti”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit PSD, astfel de probleme nu doar afectează “grav”, ci “pun chiar în pericol viaţa bucureştenilor” şi nu se rezolvă “prin dispute sterile, ci prin decizii competente şi acţiuni eficiente”.

“Asta aşteaptă bucureştenii de la primarul general, nu să dea ordine partidelor politice care se află în opoziţie la nivel de Consiliu General. Singurul partid căruia poate să-i dea ordine este USR – partidul pe care l-a înfiinţat şi care îi este complice la tot dezastrul pe care l-a creat în Capitală. Totodată, în loc de a provoca dispute politice, Nicuşor Dan ar trebui să fie mai preocupat de ceea ce va răspunde în faţa bucureştenilor şi, mai nou, în faţa procurorilor, pentru toate deciziile aberante sau ilegale pe care le-a luat în calitate de primar general”, se spune în comunicat.