Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat, pe pagina sa de Facebook, care este planul său Național de Redresare și Reziliență pentru București. Primarul vrea să facă investiții masive și a anunțat proiecte în valoare de 7 miliarde de euro.

„Planul Național de Redresare și Reziliență este șansa schimbării la față a Capitalei. Am trimis de aceea Ministerului Fondurilor Europene o listă de 50 de proiecte, în valoare totală de 7 miliarde de euro, prin care propunem investiții masive pentru București, fără precedent de la Revoluție încoace.

Vizăm îmbunătățiri majore în domenii-cheie ale Capitalei, care necesită investiții urgente, precum mobilitatea urbană, termoficarea și mediul înconjurător, împreună cu sănătatea, asistența socială, consolidarea clădirilor, dezvoltarea urbanistică.

Cele mai mari proiecte sunt în domeniul mobilității urbane, al traficului, pentru care ne propunem alocarea a peste 3 miliarde de euro prin PNRR, bani care vor merge în special către construcția metroului de suprafață, modernizarea transportului public (prin extinderea și modernizarea liniilor de tramvai și troleibuz, prin achiziția de noi mijloace de transport în comun, prin creșterea gradului de electrificare a transportului public), dezvoltarea rețelei de piste de biciclete, integrarea componentelor de mobilitate în zona metropolitană.”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.

1,1 milioane de euro pentru termoficare

De asemenea, primarul Capitalei, a menționat că a propus proiecte de 1,1 miliarde de euro pentru consolidarea sistemului de termoficare.

„Propunem în același timp proiecte de peste 1,1 miliarde de euro pentru îmbunătățirea sistemului de termoficare în București, ceea ce înseamnă modernizarea rețelelor termice primare și secundare, modernizarea punctelor termice, contorizarea inteligentă, dar și digitalizarea sistemului.

Pentru mediul înconjurător am depus o listă de proiecte în valoare de circa 900 de milioane de euro, principalul proiect fiind „Plămâni Verzi pentru București”, prin care vom realiza plantări masive de arbori în Capitală și vom crește puternic suprafețele verzi amenajate. Avem de asemenea proiecte pentru amenajarea Parcului Natural Văcărești, a zonei Lacul Morii și a salbei de lacuri din nordul orașului, precum și pentru gestionarea deșeurilor și pentru finalizarea Registrului Spațiilor Verzi.

În domeniul sănătății, ne propunem să facem investiții în construcția a noi corpuri de spital și clădiri administrative – de pildă la Spitalul Filantropia, Spitalul Prof. Dr. Burghele, Spitalul Sf. Maria, Spitalul Malaxa – dar și să digitalizăm spitalele aflate în subordinea ASSMB.”, a scris primarul Capitalei.

Proiect ce vizează creșele și locuințele sociale

Nicușor Dan a menționat și proiecte ce vizează creșele și locuințele sociale pentru persoanele vulnerabile.

„Din punct de vedere social, propunem proiecte de circa 200 de milioane de euro, dintre care aș menționa un proiect pentru realizarea de creșe (la care Capitala e deficitară), unul pentru construirea de locuințe sociale pentru persoane vulnerabile, precum și un proiect pentru a asigura la standarde europene serviciile de sprijin pentru victimele violenței domestice.

În ceea ce privește consolidarea clădirilor din București, solicităm prin PNRR circa 130 de milioane de euro, bani care ne vor permite să consolidăm mai multe clădiri-simbol ale Capitalei și să le punem ulterior în valoare din punct de vedere turistic și cultural.

Fac o mențiune specială pentru un proiect la care țin mult, cel numit „Dâmbovița – axa creativă a orașului”, prin care vom propune o amenajare complexă a cursului Dâmboviței de la Lacul Morii și până în zona Bibliotecii Naționale, împreună cu investiții în catalizarea cercetării, inovației și industriilor creative, pentru a profita de avantajul competitiv al Capitalei în domeniul IT.

Îmi doresc ca toate proiectele propuse de Primăria Capitalei să fie finanțate, iar apelul meu către Ministerul Fondurilor Europene și către Guvern este să dea Bucureștiului șansa de care are nevoie pentru a se moderniza.”, a adăugat Nicușor Dan.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin