Anunțul momentului pentru România! Nicolae Ciucă a spus tot: Suntem sub umbrela celei mai puternice alianțe politico-militare

Luni a avut loc reunirea șefilor de Guvern ai statelor Alianței Nord-Atlantice din Europa de Sud-Est, motiv pentru care premierul Nicolae Ciucă a trebuit să plece la Sofia. După reunire, șeful Executivului a susținut o declarație de presă în care a mai spus că ”în acest moment putem să asigurăm cetăţenii ţărilor noastre că suntem sub umbrela celei mai puternice alianţe politico-militare”.

”Trebuie să salutăm încă o dată decizia de înfiinţare a celor 4 battle grupuri, dintre care unul pe teritoriul României şi unul pe teritoriul Bulgariei, dintre ţările care au participat la această întâlnire. Este foarte important de subliniat că împreună am căutat să asumăm o serie întreagă de soluţii, astfel încât să demonstrăm că menirea noastră, a guvernelor ţărilor membre NATO şi ale UE, este acela de a căuta soluţii pentru a fi în măsură ca prin dialog să identificăm acele modalităţi în care putem să facem faţă oricăror provocări, fie că vorbim de provocările de securitate şi în acest moment putem să asigurăm cetăţenii ţărilor noastre că suntem sub umbrela celei mai puternice alianţe politico-militare şi de asemenea, în tot ceea ce înseamnă ansamblul de beneficii ca ţară membră UE, avem la îndemână o serie întreagă de măsuri prin care să ne putem proteja cetăţenii, să protejăm locurile de muncă, să protejăm investiţiile, să protejăm economia”, spune Nicolae Ciucă.

Discuții despre modalitățile de identificare a noilor surse de gaze și energie

Șeful Guvernului a mai spus că în cadrul reuniunii s-au adus în discuție și modalitățile prin care se pot identifica alte surse de gaze și energie, subliniind că ”s-au pus în discuţie aspectele legate de interconectare în reţelele de transport energie electrică şi cele de transport gaze”.

”Am discutat punctual toate aceste aspecte şi am să revin cu detalii imediat când vă voi vorbi despre întâlnirile bilaterale pe care le-am avut cu fiecare dintre cei trei premieri. Astfel, în întâlnirea bilaterală pe care am avut-o cu premierul Bulgariei am discutat aspectele legate de modalitatea în care lucrează împreună cu partea greacă la finalizarea interconectorului dintre Bulgaria şi Grecia. Am avut şi am primit garanţii că toate aceste lucrări se vor finaliza vara aceasta, în luna iunie, şi ulterior va urma procesul de teste, astfel încât în toamna acestui an să putem să beneficiem de tranzitul de gaz lichefiat care poate fi alimentat în portul Alexandropolis din Grecia. De asemenea, am discutat aspectele legate de ceea ce poate să însemne în sporirea capacităţii de aprovizionare cu gaz pe conducta Trans-Balkan. Toate acestea sunt oportunităţi şi posibilităţi care pot fi folosite nu numai pentru România şi Bulgaria, ci şi pentru celelalte ţări din Europa”, mai spune Nicole Ciucă.

Nicolae Ciucă: Realizarea infrastructurii rutiere și feroviare

De asemenea, premierul României a mai spus că s-a discutat și despre realizarea infrastructurii feroviare și rutiere. Nicolae Ciucă spune că ”am insistat pe ceea ce înseamnă demararea procesului de dragare a fluviului Dunărea astfel încât să putem asigura navigaţia pe tot parcursul anului. Am discutat, de asemenea, cu premierul bulgar, solicitarea noastră ca etnicii români care trăiesc în Bulgaria să poată să studieze în limba română”.

România susține Muntenegru să intre în UE

Într-o altă ordine de idei, șeful Guvernului a mai spus că a purtat discuții cu omologul său din Muntenegru și că a reiterat faptul că România susține intrarea în Uniunea Europeană a acestei țări.

”În întâlnirea bilaterală pe care am avut-o cu premierul muntenegrean am discutat despre nevoie de sprijin în tot ceea ce înseamnă parcursul Muntenegrului pentru a deveni ţară membră a UE. Am punctat nevoia de întărire a relaţiilor economice bilaterale. Este un proiect care urmează să fie pus în aplicare foarte curând şi este vorba de conectarea prin transport aerian între România şi Muntenegru, mai precis între aeroporturile Timişoara sau Craiova şi Tivat, în Muntenegru. Au fost abordate aspecte care ţin de interesul în domeniul economic şi agricol. Premierul muntenegrean a solicitat ca în perioada imediat următoare o delegaţie formată din cei doi miniştri ai Economiei şi Agriculturii să poată veni la Bucureşti şi să poată să discute detalii tehnice despre modalitatea în care putem să întărim relaţiile în cele două domenii. Au fost discutate şi aspecte care ţin de domeniul participării Muntenegru la battle group-ul care urmează să ia fiinţă pe teritoriul României. Am mulţumit că în acest moment Muntenegru are deja o participare la Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est”, spune Nicolae Ciucă.

România, dispusă să ofere sprijin pentru pregătirea conducerii OSCE

Nu în ultimul rând, Nicolae Ciucă a vorbit și despre discuțiile pe care le-a avut cu premierul Macedoniei de Nord spunând ”în întâlnirea bilaterală pe care am avut-o cu premierul Macedoniei de Nord am discutat despre sprijinul pe care îl acordăm în parcursul de aderare la UE. Am urat succes în preluarea conducerii OSCE în anul 2023, oferind totodată disponibilitatea noastră de a împărtăşi experienţa noastră şi a îi sprijini în acest demers. Sigur mai este un an până atunci, dar tot ceea ce înseamnă partea pregătitoare poate să reprezinte un beneficiu pe care ţara noastră poate să îl acorde Macedoniei de Nord, fiind discutate aspecte legate de modalitatea în care putem să dezvoltăm relaţiile economice bilaterale şi desigur aspectele care vizează modalitatea în care putem să cooperăm şi să avem un ansamblu regional pe tot ceea ce înseamnă pachetul de măsuri menite să întărească descurajarea şi apărarea pe Flancul de Est”.