Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut o întrevedere marți cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României. Pe agenda discuțiilor s-au numărat reforma fiscală, aderarea României la Spațiul Schengen, Fondurile Structurale și Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Aderarea la spațiul Schengen este o prioritate pentru România. Vor urma o serie de întâlniri de grupuri de lucru care se vor concentra atât pe zona de reforme, cât și pe zona de investiții

Aceasta a fost prima întâlnire a premierul României Nicolae Ciucă care a avut loc la Palatul Victoria cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României, după semnarea acordului de colaborare din luna iunie 2022. Premierul Ciucă a venit cu câteva precizări în legătură cu aderarea României la spațiul Schengen.

„Întregul Guvern este implicat pentru aderarea României la spațiul Schengen. Este un deziderat pentru care inclusiv reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României realizează demersuri, pentru că mobilitatea crescută și timpii salvați vor contribui direct la creșterea rolului nostru în economia europeană și internațională.

Consultarea cu mediul de afaceri ne-a ajutat să ne clarificăm prioritățile comune. Așa cum am reiterat, pentru a lua decizii guvernamentale sustenabile este nevoie de cifre, de informații corecte, reale și complete. Vor urma o serie de întâlniri de grupuri de lucru care se vor concentra atât pe zona de reforme, cât și pe zona de investiții”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Pentru Legea educației și reformele în sistemul de sănătate se vor crea grupuri de lucru pe lângă ministerele de resort

Potrivit Executivului, temele abordate în cadrul acestei întâlniri au fost reforma fiscală, aderarea României la Spațiul Schengen, Fondurile Structurale și Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), protejarea consumatorilor vulnerabili și a consumatorilor persoane juridice, reformele și securitatea la risc.

În ceea ce privește Legea educației și reformele din sănătate, Guvernul a anunțat că se vor forma grupuri de lucru pe lângă ministerele de resort, pentru a putea definitiva cele mai bune soluții, cu cel mai mare impact pozitiv.

Delegația Coaliției pentru Dezvoltarea României a fost formată din reprezentanți ai Camerei de Comerț Americană în România (AmCham), ai Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), ai Camerei Franceze de Comerț, Industrie și Agricultură în România (CCIFER), ai Confederației Patronale Concordia, ai Consiliului Investitorilor Străini (FIC), ai AHK România și ai Fundației Romanian Business Leaders (RBL).