România va continua să acorde sprijin Republicii Moldova pe mai multe planuri

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a primit-o marți, 29 noiembrie 2022, la Palatul Victoria pe Natalia Gavrilița, premierul Republicii Moldova. Discuția lor a vizat situația energetică, starea economică și securitatea Republicii Moldova. Cei doi premieri români au analizat situația energetică și efortul financiar necesar pentru menținerea costurilor de asigurare a energiei, la un nivel sustenabil, pentru Republica Moldova.

România va continua să acorde sprijin Republicii Moldova pe mai multe planuri – energetic, economic, pentru gestionarea crizei umanitare, dar și pentru a parcurge drumul pro-european pe care s-a angajat. Stabilitatea și prosperitatea Republicii Moldova sunt strâns legate de speranța oferită de angajamentul proeuropean al autorităților și al cetățenilor”, a declarat, marți, Nicolae Ciucă.

Republica Moldova face eforturi deosebite pentru a face față crizelor suprapuse

În prezent, Guvernul de la Chișinău face eforturi deosebite pentru ca Republica Moldova să poate traversa crizele suprapuse cu care se confruntă. Atacurile armatei Rusiei împotriva infrastructurii energetice din Ucraina au cauzat întreruperi de curent electric de până la 24 de ore în unele localități din Republica Moldova din cauza debalansării sistemului comun în care sunt incluse cele două state europene.

În plus, Republica Moldova nu mai poate beneficia de electricitatea care venea din Ucraina din cauza războiului declanșat de Rusia. Pe acest fond, Republica Moldova se confruntă cu creșteri substanțiale la prețul gazelor natural și al curentului electric.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a prezentat pe larg situația pentru fiecare categorie de produs energetic, mulțumind României pentru sprijinul acordat țării sale în ceea ce privește furnizarea de curent electric – 90% din consum – gaz natural, păcură și lemn de foc.

Nicolae Ciucă și Natalia Gavrilița au analizat ce alte măsuri pot fi luate în continuare de către Guvernul de la București pentru a sprijini trecerea cu bine a cetățenilor moldoveni peste iarna 2022-2023, scrie pe site-ul oficial al Guvernului de la București.

 

Vă amintim că secretarul de stat pentru Energie de la Chișinău, Constantin Borosan, a anunaț, marți, că România va livra aproximativ 74% din necesarul de energie al Republicii Moldova.

Anunțul vine în contextul în care compania de stat Moldelectrica a informat că pentru ziua de marţi nu a fost contractată întreaga cantitate prognozată a consumului de energie electrică, anticipând un deficit de circa 74%. Deficitul anticipat va fi acoperit printr-un contract de livrare a energiei de urgenţă, a indicat compania.

„Pentru ziua de mâine (29 noiembrie) circa 74% din energie electrică urmează a fi livrate în baza contractului de urgență dintre Moldelectrica și Transelectrica. Mulțumim România!”, a spus, marți, Constantin Borosan.