În ciuda situației actuale, investițiile vor continua în România, a confirmat delegația AmCham – Camera de Comerț Americană în România, care reprezintă peste 500 de companii ce își desfășoară activitatea în țara noastră.

Reprezentații AmCham s-au întâlnit astăzi cu premierul Nicolae Ciucă, iar la finalul discuțiilor au transmis disponibilitatea de a dezvolta în continuare nivelul de investiții în România.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Guvern, în cadrul discuțiilor de joi s-a vorbit despre provocările cu care se confruntă în prezent mediul de afaceri, precum scăderea natalității, dar și nevoia de forță de muncă.

Marile provocări care afectează mediul de afaceri

Tot astăzi s-a mai discutat și despre necesitatea debirocratizării și a digitalizării, dar și despre politica fiscal-bugetară echilibrată. Premierul Nicolae Ciucă a vorbit și el despre principiile care stau la baza dialogului între Guvern și mediul de afaceri: predictibilitatea, încrederea și stabilitatea.

„Stabilitatea, predictibilitatea și încrederea sunt principiile care stau și vor sta mereu la baza dialogului între Guvern și mediul de afaceri. Radiografia pe care reprezentanții AmCham au realizat-o astăzi coincide cu evaluarea Guvernului. Dialogul nostru a identificat problemele importante pe care Guvernul trebuie să le rezolve, asigurând transparență în implementarea Programului de Guvernare”, a spus premierul.

Totodată, el a mai subliniat faptul că este nevoie de un echilibru dinamic din perspectiva îngrijorărilor, dar și a amenințărilor actuale. Ciucă precizează că este nevoie de o creștere a credibilității României, ca o țară a investițiilor.

Premierul țării a mai precizat că România caută să diminueze toate afectele negative generate de actuala situație și de asemenea, vrea să își fructifice oportunitățile pe care le are.

Nicolae Ciucă, despre responsabilitățile României în mediul de afaceri

„Trebuie să facilităm un cadru legal prin care să continuăm debirocratizarea, eliminând piedicile și procesele consumatoare de timp, voință și optimism din partea investitorilor. Avem responsabilitatea de a genera mecanismul de menținere a echilibrului într-un cadru dinamic din perspectiva îngrijorărilor și amenințărilor. Ne dorim să creștem credibilitatea României ca o țară a investițiilor și a unui mediu de afaceri stabil.

Suntem cu motoarele turate să diminuăm efectele negative și să fructificăm oportunitățile pe care le avem în această perioadă, inclusiv din perspectiva relocărilor de afaceri din regiune. În privința Parteneriatului Strategic cu SUA, România contează foarte mult pe capacitatea mediului de afaceri din Statele Unite de a genera noi investiții în țara noastră”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă.

Menționăm faptul că la întâlnirea de astăzi, pe lângă premierul Nicolae Ciucă, prezenți au fost și Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor, Florin Marian Spătaru, Ministrul Economiei, Sebastian-Ioan Burduja, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, Florin Dobrescu, secretar de stat al Antreprenoriatului și Turismului, Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Guvernului, dar și George Agafiței, Consilier de stat în Cancelaria Prim-Ministrului.