Nicolae Ciucă spune că nu s-a discutat decisiv comasarea alegerilor

Înainte de ședința Guvernului de joi, 8 februarie, fostul prim-ministru Nicolae Ciucă a precizat că nu s-a discutat decisiv cu privire la comasarea alegerilor europarlamentare.

De altfel, el spune că nu s-a discutat decisiv nici despre calendarul până la finalul anului.

”Nu s-a discutat şi nu s-a decis în coaliţie, decisiv, comasarea alegerilor europarlamentare cu locale şi nici calendarul până la finalul anului, pe alegerile din 2024”, spune președintele Partidului Național Liberal (PNL).

Acesta a mai precizat că în momentul în care va exista o decizie, ea va fi comunicată.

În ceea ce privește susținerea PNL a unui candidat PSD pentru alegerile prezidențiale, președintele Senatului a spus că mai întâi trebuie respectat votul cetățenilor.

Așadar, el spune că este necesar să se menționeze că funcția de președinte trebuie să reprezinte voința poporului.

”În primul rând trebuie să respectăm votul cetăţenilor şi, ca atare, este absolut necesar să menţionăm că funcţia de preşedinte trebuie să reprezinte expresia voinţei poporului”, a arătat Nicolae Ciucă.

Referitor la comasarea alegerilor locale cu alegerile prezidențiale, liderul liberalilor spune că poate fi o opțiune.

”Poate fi o opţiune. Discutăm toate ipotezele”, arată acesta.

Liderul PNL a subliniat că direcția și, implicit, progresul proiectului de lege al UDMR influențează decizia luată în cadrul coaliției astăzi.

5 rânduri de alegeri ar obosi populația

Rareș Bogdan afirmă că autoritățile române ar trebui să se asigure că există o „reprezentativitate cât mai largă a aleșilor locali”.

O problemă majoră ar putea să apară în cazul în care se înregistrează o prezență electorală de doar o treime din populație.

Conform europarlamentarului, coaliția are responsabilitatea de a ilustra „traseul democrației românești”.

În această perspectivă, decizia trebuie examinată dintr-un punct de vedere constituțional.

„Important este să ne asigurăm că există o reprezentativitate cât mai mare a aleșilor locali, dar și parlamentari, pentru avea o prezență la vot cât mai serioasă. Deci să nu fie o prezență de o treime din populație. Trebuie să arătăm calea democrației românești.

Dacă se impune comasarea unora dintre cele 5 runde de alegeri, sigur că vom realiza acest lucru, dar trebuie să analizăm din punct de vedere constituțional, legislativ, să vedem exemplele europene.

Sunt 7 țări europene care organizează alegeri naționale în același timp cu cele europarlamentare, printre care Germania, Belgia, Irlanda, Luxemburg și Ungaria”, a declarat Rareș Bogdan pentru B1TV.

Rares Bogdan, PNL, Parlamentul European
Rareș Bogdan / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Organizarea a 5 runde de alegeri ar putea epuiza populația. Așadar, s-ar putea ajunge la sfârșitul anului cu un anumit grad de absenteism cauzat de repetatele participări la alegeri.

În acel moment, vor avea loc atât alegerile parlamentare, cât și cele prezidențiale.

Rareș Bogdan a declarat că în prezent sunt doar scenarii de lucru. Ei așteaptă opinia specialiștilor legislativi și constituționali. El a adăugat că vor vedea ce se întâmplă și în alte țări. Totuși, spune că dacă se va întâmpla acest lucru, dreptul de vot nu va fi restricționat.

„Există câteva temeri, că 5 rânduri de alegeri ar obosi populația și că s-ar ajunge la finalul anului, la momentul alegerilor parlamentare și prezidențiale, la un anumit absenteism generat de prezența, deja de 3 ori, la alegeri. Este o temere cât se poate de îndreptățită, dar poate fi și o temere generată pe o temă falsă și românii să aibă o apetență destulă pentru vot.

Cert este că, dată fiind poziția de președinte al României – care are un rol constituțional foarte important, chiar dacă nu e la nivelul regimului din Franța – rolul președintelui și reprezentativitatea sa pentru populație sunt foarte importante.

Aș menționa și costurile, date fiind și aceste temeri care există cu privire la un absenteism crescut spre finalul anului – se va trece la acest lucru. Dar, la ora actuală, sunt doar scenarii de lucru, așteptăm opinia specialiștilor legislativi și constituționali. Vom vedea ce se întâmplă și în celelalte țări. Dacă se va întâmpla acest lucru nu se va restrânge dreptul de vot”, a conchis Rareș Bogdan.