Nicolae Ciucă menționează că actualul guvern nu guvernează pentru o singură regiune din țară. În acest context, este nevoie de o dezvoltare echitabilă, fără a exista diferențe.

„Este prima dată când aud acest subiect. Nu guvernăm ţara pentru a ne duce cu fondurile predilect către o anumită regiune sau către un anumit judeţ. Ne-am asumat să asigurăm dezvoltarea echitabilă a fiecărei regiuni şi a fiecărui judeţ”, a afirmat Ciucă, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

De menționat este faptul că declarația lui Nicolae Ciucă vine după ce premierul a fost întrebat dacă există pericolul ca banii din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să fie gestionaţi de baronii locali din teritoriu.

Amintim faptul că la data de 2 decembrie, Comisia Europeană a transferat României 1,8 miliarde de euro sub formă de prefinanțare, echivalentul a 13 % din totalul de granturi alocate acestei țări în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență.

România a primit deja 1,8 miliarde de euro

Plata de prefinanțare are rolul de a sprijini demararea implementării măsurilor de investiții și de reformă cuprinse în Planul de redresare și reziliență al României. Totodată, pe parcusrul planului, se preconizează că România va primi 29,2 miliarde EUR, din care granturi în valoare de 14,2 miliarde EUR și împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde EUR.

„Plata de astăzi a fost efectuată ca urmare a succesului primelor operațiuni de împrumut derulate în cadrul instrumentului NextGenerationEU. Până la sfârșitul anului, Comisia intenționează să mobilizeze până la 80 de miliarde EUR sub formă de finanțare pe termen lung, care va fi completată cu titluri pe termen scurt („EU-Bills”), pentru a finanța primele plăți planificate în favoarea statelor membre în cadrul NextGenerationEU”, se arată într-un comunicat de presă.

Amintim faptul că PNRR-ul României face parte din răspunsul fără precedent oferit de UE pentru a ieși mai puternică din criza provocată de pandemia de COVID-19. Banii alocați de Executivul comunitar au rolul de a promova tranziția verde și tranziția digitală și pentru a consolida reziliența și coeziunea.

„Mă bucur că România primește prima tranșă de 1,8 miliarde EUR în cadrul NextGenerationEU. Acesta este un pas important pentru implementarea măsurilor cuprinse în planul de redresare și reziliență al României, în valoare de 29,2 miliarde EUR. Salut reformele și investițiile care facilitează dubla tranziție verde și digitală. Fondurile europene vor contribui la modernizarea sistemului de sănătate și la consolidarea administrației publice din România. Vom fi alături de România pentru a ne asigura că cetățenii săi beneficiază pe deplin de acest plan.”, a declarat președinta Comisiei Europene.