În cadrul unei emisiuni de la TVR, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a fost întrebat care sunt priorităţile formațiunii politice pe care o conduce. În acest context, el a precizat că UDMR nu a renunţat la interesele minorităţii maghiare, subliniind că nu există alte priorităţi în afara celor trecute în programul de guvernare.

„În programul de guvernare şi cu USR-ul am avut un capitol pentru minorităţi, avem şi acum. În programul de guvernare, legea privind statutul minorităţilor naţionale a fost şi în vechiul program, este şi în actualul program, aşa cum cere Constituţia României.

Am decalat termenul fiindcă în 2021 nu mai putem face, a fost o perioadă de tensiune politică în Guvern, a fost instabilitate trei luni de zile, chiar mai mult, fiindcă în august deja se simţea că urmează o perioadă dificilă şi am spus că până la sfârşitul anului 2022 se face acest statut. Deci nu am renunţat”, a spus acesta.

Totodată, liderul UDMR a mai adăugat că autonomia trebuie clarificată de fiecare dată, iar în cazul comunității maghiare există mai multe lucruri referitoare la cultură, limbă, păstrarea identităţii etnice iar ”acest lucru a fost asumat de România prin o mie de angajamente naţionale şi internaţionale”.

„Când vorbim de autonomie, despre ce vorbim? Acest lucru trebuie clarificat de fiecare dată. Vorbim despre subsidiaritate, principiul subsidiarităţii, deciziile să fie mai aproape de comunităţile locale. Când vorbim de autonomia universitară vorbim de decizii luate în Senatul universităţii. Când vorbim de autonomia locală vorbim de decizii luate în UAT-uri, în consiliile locale, consiliile judeţene. Principiul subsidiarităţii este un principiu sănătos şi este principiul de bază prin care te duci aproape de comunitate cu toate acele decizii care privesc în mod direct comunitatea.

În cazul comunităţii maghiare, sigur că sunt şi chestiuni legate de cultură, limbă, păstrarea identităţii etnice şi acest lucru a fost asumat de România prin o mie de angajamente naţionale şi internaţionale. Nu este nimic în plus, nu este nimic extravagant. Despre aceste lucruri vorbim şi în programul de guvernare au fost incluse, după aceea a fost votat acest program de guvernare în Parlament”, a afirmat preşedintele UDMR.

Kelemen Hunor nu a uitat declarațiile lui Klaus Iohannis 

Un alt subiect abordat de Kelemen Hunor l-a reprezentat declaraţiile din primăvara anului trecut ale preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la UDMR. În acest context, el a precizat că nu le va uita, nici dacă ar vrea, iar subiectul este închis și nu va mai fi comentat.

„Astăzi am fost împreună cu Marcel Ciolacu şi cu Florin Cîţu şi cu premierul şi cu Varujan Pambuccian la preşedinte, preşedintele nu ne-a zis nimic despre subiectul anului trecut. Am avut o discuţie cu preşedintele anul trecut, după alegeri, am clarificat această situaţie. Sigur, nu se uită, deci şi dacă vreau să uit, nu pot să uit. Dar am clarificat, nu revenim asupra subiectului, subiectul este închis în acest moment şi nu comentăm”, a afirmat, în acest context, liderul UDMR.

Amintim faptul că ultima precizare a liderului UDMR face referire la luna aprilie a anului trecut atunci când preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este incredibil ce se întâmplă în Parlament.

Mai exact, șeful statului acuza PSD-ul că a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege care acordă o autonomie largă Ţinutului Secuiesc. El preciza atunci că ”PSD se luptă în birourile din Parlament să dea Ardealul ungurilor”, salutându-l în limba maghiară pe liderul PSD Marcel Ciolacu și întrebându-l ce i-a promis Viktor Orban în schimbul acestei înţelegeri.