Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat că OUG privind reglementarea și compensarea prețurilor la energie va fi completat în funcție de problemele care vor apărea după intrarea în vigoare a OUG și de deciziile pe care le va lua în continuare Comisia Europeană.

„Orice problemă va apărea după intrarea în vigoare a Ordonanței și după ce, pe data de 9, vom avea decizia de la nivelul Comisiei Europene, urmează ca în funcție de aceste elemente noi de decizie să procedăm la completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului”, a spus la începutul ședinței de guvern Nicolae Ciucă.

OUG trebuie modificată în Parlament

Președintele Partidului Social Democrat a precizat că OUG adoptată de către Executiv în cursul săptămânii trecute trebuie modificată în Parlament. Marcel Ciolacu a spus că actul normativ are anumite „scăpări”, în timp ce multe instituții care asigură servicii publice nu vor mai beneficia de prețuri plafonate la energie.

„O să facem anumite amendamente și discuții în coaliție, instituțiile de cult nu au fost prinse ceea ce este eroare, serviciile publice iarăși a fost o scăpare majoră și aici am avut până în această conferință de presă și cu doamna directoare de la compania de apă dar și aseară împreună cu directorul companiei de la Timișoara, unde ar duce la o creștere a prețurilor maioritatea apei vine prin pompare, cred că cel mai afectat municipiu e Suceava. Indiferent cât de mult ar trebui să suporte bugetul nu putem să lăsăm o escaladare a prețului la serviciile publice”, a spus liderul PSD.

Românii nu vor avea probleme la iarnă în ceea ce privește costul la energie și gaze naturale

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că Guvernul va aproba miercuri Planul de iarnă pentru asigurarea continuităţii furnizării energiei electrice, şeful Executivului dând asigurări că, pentru cetăţenii vulnerabili, va fi menţinut acelaşi cost la plata facturilor de energie.

„Aprobăm astăzi, aşa cum ne-am asumat săptămâna trecută, prin Hotărâre de Guvern, planul de iarnă pentru asigurarea continuităţii furnizării energiei electrice pentru iarnă”, a declarat Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern.

În acest context, secretarul de stat în ministerul Energiei, Dan Dragoș Drăgan, a vorbit despre obiectivele acestui plan.

„Obiectivele principale ale programului de iarnă sunt evaluarea consumului de energie electrică a ţării în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023, evaluare care are ca obiectiv satisfacerea cerinţelor acestuia la parametrii de calitate şi siguranţă în alimentare, în condiţiile funcţionării stabile şi în siguranţă a sistemului electro-energetic naţional, precum şi stabilirea resurselor energetice necesare acoperirii consumului, precum şi evaluarea resurselor financiare necesare.

Documentul a fost întocmit pe baza evoluţiei consumului de energie electrică realizate în anii anteriori (…) Prognoza de consum realizată de Dispecerul Energetic Naţional pentru perioada noiembrie 2022 – martie 2023 este de 26.170 GW/h, în medie cu circa 0,7% mai mic decât volumul înregistrat în perioada similară a anului precedent”, a spus acesta.

Nicolae Ciucă: Cetățenii nu trebuie să își facă probleme

Premierul a anunţat că, până la sfârşitul săptămânii viitoare, vor fi discutate în detaliu măsurile în acest domeniu.

„În acest moment, odată cu OUG aprobată săptămâna trecută, am reuşit să echilibrăm pachetul de măsuri pentru a putea să gestionăm, aşa cum se cuvine, asigurarea cu energie, menţinerea costului final pentru consumatorii casnici şi pentru IMM şi industria alimentară.

De asemenea, cred că este important să subliniem că cetăţenii vulnerabili vor menţine acelaşi cost la plata energiei, la plata gazelor. Asigurarea este cât se poate de clară, nu cred că cetăţenii trebuie să îşi facă probleme din acest punct de vedere. De asemenea, la nivelul IMM.

Orice problemă care va apărea după intrarea în vigoare a OUG şi după ce pe data de 9 vom avea decizia de la nivelul Comisiei Europene, urmează ca, în funcţie de aceste elemente noi, să procedăm la completarea OUG”, a precizat premierul.