A fost semnat Acordul de Parteneriat 2021-2027 dintre România și Comisia Europeană

Acordul de Parteneriat 2021-2027 dintre România și Comisia Europeană a fost semnat miercuri, 5 octombrie 2022, de către prim-ministrul Nicolae Ciucă, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, și comisarul european pentru Coeziune şi Reforme, Elisa Ferreira, la Alba Iulia.

„Acordul de parteneriat al României cu Uniunea Europeană pentru perioada 2021-2027, pe care tocmai ce l-am semnat, reprezintă un pas important pentru dezvoltarea unor proiecte care corespund atât obiectivelor de politici europene, cât şi obiectivelor de politici naţionale pentru dezvoltarea României. Şi sigur sunt de asemenea avute în vedere soluţionarea provocărilor curente cu care ne confruntăm pe scena economică, geopolitică şi social.

Politica de coeziune reprezintă principalul instrument prin care se diminuează diferenţele de dezvoltare dintre regiunile noastre şi trebuie să rămână prioritară până când disparităţile de dezvoltare vor fi corectate”, a spus premierul României.

„Concret, acest nou parteneriat aduce un program de aproximativ 45 de miliarde de euro, din care aproximativ 31 de miliarde sunt fonduri europene, iar 14 miliarde sunt fonduri naţionale. Banii vor fi alocaţi pentru a dezvolta infrastructura de transport, din domeniul sănătăţii, dezvoltare durabilă, dezvoltare inteligentă şi digitalizare, desigur programele de educaţie, locuri de muncă, incluziune şi demnitate socială”, a explicat Nicolae Ciucă.

El a evidenţiat, totodată, modul de cooperare dintre România și Comisia Europeană, atât la nivelul autorităţilor locale şi la nivelul autorităților naţionale, menţionând că Alba Iulia s-a modernizat cu cele 300 milioane de euro primiți de la Uniunea Europenă, investiţi pentru „a pune în valoare tot ceea ce reprezintă istoria locului, istoria naţională”.

Guvernul de la București va folosi acești bani în mod eficient

Potrivit spuselor sale, Guvernul de la București trebuie să facă tot posibilul ca să folosească în mod eficient toți banii primiți.

„Discutăm despre un acord în valoare de 31 de miliarde de euro şi aici trebuie să fim cât se poate de clari: este vorba de faptul că avem 30 de miliarde alocaţi prin PNRR, alte 31 de miliarde prin fondurile de coeziune.

Trebuie să facem tot ceea ce ne stă în putinţă astfel încât aceşti bani să fie folosiţi eficient, astfel încât aceşti bani să fie folosiţi cu înţelepciune şi viziune pentru a putea să modernizăm şi să transformăm tot ceea ce este cuprins în programele noastre, asumate atât la nivelul Guvernului, dar şi cele agreate cu Uniunea Europeană”, a explicat el.

„Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, principalul plan de reformă şi investiţii al României pentru următorii patru ani, este corelat cu noile strategii sectoriale, cu obiectivele de dezvoltare durabilă. Valorificăm oportunităţile oferite de resursele europene atât prin exerciţiul bugetar precedent, cât şi prin noul cadru multianual. (…)

Cele 31 de miliarde de euro fonduri europene de care vom beneficia prin politica de coeziune vor însemna un salt uriaş pentru dezvoltarea României. Acesta va fi transpus în sprijin pentru o viaţă mai bună pentru cetăţenii noştri, investiţii în sănătate, în mediul de afaceri şi pentru un mediu mai curat”, spunea, marți după-amiază, Nicolae Ciucă.