Scopul întâlnirii a fost analizarea unui set de măsuri are să contribuie la protejarea populației și a economiei de efectele creșterii prețurilor la energie și gaze naturale. S-a prezentat și o soluție de simplificare a procedurilor de deconectare a facturilor către furnizori, care va intra în vigoare după publicarea sa în Monitorul Oficial.

În prima partea a întâlnirii participanții au prezentat propunerile înaintate de către membrii și invitații permanenți ai Comitetului interministerial în domeniul energiei. „În acest sens, Ministerul Muncii, împreună cu Ministerele Economiei şi Finanţelor, într-un efort comun au prezentat noul mecanism de decontare a facturilor pentru furnizori. În acest fel, furnizorii îşi vor putea ridica sumele decontate mult mai uşor, iar plăţile se vor putea face imediat. Ordinul urmează să fie publicat în această seară în Monitorul Oficial, iar acesta face parte din setul de măsuri sustenabile pus la punct de Guvernul României, set ce urmăreşte atât protejarea consumatorilor, cât şi sprijinirea furnizorilor de energie din România”

La întâlnire au participat persoane cheie atât din Guvern, cât și din instituțiile subordonate Ministerului Energiei, companii deținute de stat sau private, reprezentanți ai societății civile, etc. Printre aceștia îi putem aminti pe: Virgil Popescu, Ministrul Energiei, Florin Spătaru, Ministrul Economiei, Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor, SG al Guvernului, Marian Neacșu, alături de secretari de stat, etc.

În cea de-a doua partea a întâlnirii Comitetului interministerial propunerile au fost dezbătute și centralizate: „După centralizarea acestora, propunerile vor fi trimise către ministerele de resort, pentru a fi analizate şi integrate în pachetul care va fi pus în aplicare. Toate aceste propuneri venite atât din partea membrilor şi invitaţilor Comitetului, cât şi din partea Guvernului României au ca ţel găsirea soluţiilor potrivite pe termen scurt şi pe termen lung pentru stabilizarea situaţiei energetice în România şi pentru dezvoltarea capacităţii de producţie a energiei pe teritoriul ţării”, conform news.ro.

Problema procedurii de deconectare

În OUG-ul 70 dat în timpul guvernului Orban exista un articol care a deranjat profund jucătorii din piața de energie și anume articolul 72, prin care nu puteau fi deconectați de la serviciile de energie electrică sau gaz rău-platnicii. Practic, se crease o bulă prin care atât utilizatorii casnici cât și cei industriali puteau să nu-și plătească factura de energie electrică până la sfârșitul stării de urgență. Când s-a renunțat la acest articol, în luna august a anului 2021, zeci de mii de români au avut de achitat banii pentru facturi emise chiar și pe parcursul a 12 luni.

Deconectarea utilizatorilor este una dintre operațiunile cele mai profitabile ale jucătorilor de pe piață, deoarece presupune costuri aproape nule și impune plăți de sute de lei pentru reconectare clienților.