'Primul lucru pe care am reuşit să-l facem, de când am preluat mandatul de ministru, a fost, în urma analizei tuturor fondurilor disponibile la nivelul Ministerului Fondurilor Europene, să semnăm proiecte în valoare de aproximativ 578 milioane de RON pe POS CCE, proiecte care au fost declarate câştigătoare în trecut şi erau eligibile pentru finanţare, dar care, din cauza faptului că nu au existat surse bugetare, nu au putut fi semnate. Am efectuat analiza de risc a acestor proiecte, astfel încât să nu semnăm nişte contracte care nu aveau şanse să se implementeze până la sfârşitul anului. Aceste contracte au fost semnate cu parteneri publici şi privaţi. Bani există, dar există şi un risc din partea comisiei pe care ordonatorii principali de credite din instituţie nu şi-l asumă', a afirmat Nica.

Conform datelor oficiale ale Ministerului Fondurilor Europene (MFE), absorbţia fondurilor europene pe POS CCE a ajuns la 57,33% (1,454 miliarde euro), la finalul lunii martie, nivel similar cu cel din februarie.

Totodată, rata absorbţiei fondurilor europene pe Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007 – 2013 se ridica la 42,28%, la finalul lunii martie, valoarea declaraţiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeană fiind de 1,866 miliarde de euro, iar la Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) – 46,53% (1,617 miliarde euro declaraţiile de cheltuieli).

Programul Operaţional Sectorial Transport a avut o absorbţie curentă de 58,47% (2,507 miliarde euro declaraţii de cheltuieli transmise). Singurele programe pe care s-au consemnat creşteri faţă de februarie sunt Programul Operaţional Regional (60,89% absorbţie – 2,415 miliarde euro), Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (79,35% – 165 milioane euro) şi Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (58,71% – 100 milioane euro).

Rata absorbţiei curente a crescut cu 1,31 puncte procentuale de la finalul anului trecut până în martie 2015, ajungând la 53,12%, valoarea declaraţiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeană fiind de 10,124 miliarde euro.AGERPRES