Prețurile la combustibil sunt în creștere, iar asta înseamnă că locuitorii din statele americane vor plăti mult mai mult pentru a avea căldură în case, în această iarnă, potrivit NBCNews.

Indiferent dacă folosesc gaze naturale pentru încălzirea casei, așa cum o fac aproximativ două treimi dintre locuitorii din Minnesota, sau o altă sursă de energie, oamenii se așteaptă la o surpriză neplăcută când vor citi prima prima factură de încălzire.

„În general, ar trebui să ne așteptăm ca aceste prețuri să fie mai mari în această iarnă”, spune Annie Levenson-Falk, director executiv al Citizens Utility Board din Minnesota.

Prețul gazelor naturale a crescut cel mai mult

Prețul gazelor naturale a crescut cel mai mult. Dar și alte surse de energie, inclusiv păcură și propan, sunt afectate. Este posibil ca aceste costuri mai mari să pună o presiune asupra bugetelor gospodăriilor.

Preţul gazelor naturale este posibil să crească cu până la 60% în această iarnă, pe măsură ce criza energetică globală se prelungeşte, potrivit estimărilor făcute de Neal Dingmann, Directorul Departamentului de Cercetare Energetică la Truist Securities.

„Preţurile gazelor naturale au atins în acest an maximele ultimilor 15 ani şi nu credem că este sfârșitul. Am putea să vedem o creştere puternică chiar în această iarnă, care ar readuce preţurile la maximele de acum 20 sau 25 de ani”, a subliniat acesta.

O factură lunară la gaze mai mare cu aproximativ 10%, față de iarna trecută

Compania Xcel Energy a precizat că se așteaptă ca un client mediu din Minnesota să-și vadă factura lunară la gaze crescând cu aproximativ 10%, față de iarna trecută.

CenterPoint Energy, una din cele mai mari companii de gaze naturale din SUA, se așteaptă ca în această iarnă costurile pentru încălzire să fie mai mari, dar volatilitatea recentă a prețurilor gazelor naturale face dificilă o estimare exactă.

Impactul unei economii globale complicate

Consumatorii americani sunt o mică parte a unei economii globale complicate, afirmă Alfred Marcus, profesor de management strategic la Carlson School of Management, de la Universitatea din Minnesota. „Prețurile sunt puternic afectate de ceea ce se întâmplă în lume”, a spus el.

Un factor major care afectează prețurile combustibilului este războiul din Ucraina, susține Marcus. „Țările europene au crescut prețul pentru a-și umple stocurile de gaze, astfel încât să poată oferi încălzirea necesară pentru cetățenii lor în iarna care vine, iar asta crește prețul la nivel mondial”, a explicat Marcus.

Schimbările climatice, alt factor care contribuie la creșterea prețurilor la combustibil

Chiar și cei care își încălzesc casele cu electricitate nu sunt imuni în fața prețurilor mai mari, deoarece cea mai mare parte a energiei electrice din SUA este produsă prin arderea gazelor naturale. Schimbările climatice sunt un alt factor care contribuie la creșterea prețurilor la combustibil, a spus Marcus.

O vară extrem de caldă în întreaga lume a declanșat o cerere uriașă pentru aerul condiționat, care este generat de energie electrică, a spus el. Situaţia este agravată și de faptul că SUA au devenit primul furnizor de gaz natural lichefiat din lume, pe fondul exporturilor către Europa, care se pregăteşte pentru o iarnă fără surse de energie din Rusia.