Avertismentul venit chiar acum de la Volodimir Zelenski! Vara aceasta ar putea intra în istorie drept una dintre cele mai tragice

Președintele Volodimir Zelenski spune că vara din acest an ar putea intre istorie drept una dintre cele mai tragice, dacă șantajul rusesc cu radiații va continua.

”Diplomaţii ucraineni, partenerii noştri, reprezentanţii ONU şi AIEA elaborează detaliile specifice ale misiunii care urmează să fie trimisă la centrala nucleară Zaporojie.

Cu această misiune poate începe restabilirea securităţii depline la ZNPP şi la Enerhodar. Şi sunt recunoscător tuturor celor care s-au alăturat acestei acţiuni şi iniţiative”, a afirmat preşedintele ucrainean.

Nicio centrală nucleară nu are o procedură în cazul în care devine o țintă

Liderul de la Kiev a mai spus că nicio centrală nucleară din lume nu are o procedură în cazul în care devine o țintă.

”Dacă şantajul rusesc cu radiaţii continuă, vara aceasta ar putea intra în istoria diferitelor ţări europene drept una dintre cele mai tragice din toate timpurile.

Pentru că nicio instrucţiune, la nicio centrală nucleară din lume, nu are în vedere o procedură în cazul în care un stat terorist transformă o centrală nucleară într-o ţintă”, mai spune președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Centrala nucleară de la Zaporojie provoacă îngrijorare la nivel mondial

Secretarul general al ONU, António Guterres, consideră că potențialele daune la centrala Zaporizhzhia ar putea fi „sinucigașe”, iar președintele Turciei a declarat că nimeni nu dorește un alt Cernobîl – cel mai grav accident nuclear din lume, care a avut loc în perioada în care Ucraina se afla sub regimul sovietic.

Rusia a confiscat situl de pe malul stâng al râului Nipru la începutul războiului, dar luna aceasta cele două părți s-au acuzat reciproc de bombardamente repetate.

Fiecare susține că celălalt plănuiește o provocare. Ucraina susține că o echipă de filmare rusă a înscenat deja un atac pe care să îl pună pe seama Kievului.

Oficialii ruși din domeniul apărării au realizat o hartă care arată cum s-ar putea răspândi un nor radioactiv dinspre uzina din Ucraina către țările vecine, inclusiv Ungaria, Polonia și Slovacia.

„Zaporojie a fost construită în anii 1980, ceea ce este relativ modern. Are o clădire de izolare solidă. Are o grosime de 1,75 m, din beton puternic armat pe un pat seismic pentru a rezista la cutremure și este nevoie de foarte mult pentru a o sparge”, scrie BBC.