Indicele prețurilor la alimente al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care urmărește cele mai comercializate mărfuri alimentare la nivel global, a înregistrat o medie de 159,3 puncte luna trecută, comparativ cu 141,4, revizuită în sus, pentru februarie. Este un nivel fără precedent, de când organizația a început să măsoare prețurile internaționale la alimente, în 1990, scrie Businessinsider.

Rusia și Ucraina, situate în regiunea Mării Negre, reprezintă 30% din exporturile globale de grâu și 80% din exporturile globale de floarea-soarelui, potrivit FAO. Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina și în contextul sancțiunilor împotriva Rusiei, lanțurile de aprovizionare pentru anumite mărfuri au fost întrerupte, ducând la creșterea prețurilor și contribuind la inflație, care începuse înainte de război.

„Odată cu creșterea prețurilor la energie în paralel cu prețurile la alimente, puterea de cumpărare a consumatorilor vulnerabili a scăzut și mai mult”, a declarat directorul general al FAO, Qu Dongyu. „Această povară suplimentară vine într-un moment în care cheltuielile mai mari pentru sănătate și costurile pandemiei au pus deja sub presiune uriașă bugetele multor guverne”, a precizat Dongyu.

Creşterea preţurilor îngrăşămintelor, în urma majorării preţurilor energiei, a sporit costurile pentru fermieri pentru producerea recoltelor, provocând dubii privind randamentele culturilor din 2023.

1. Prețurile mondiale la alimente au făcut „un salt uriaș”, atingând un nivel record în martie

Indicele FAO al prețurilor la alimente a crescut cu 12,6% în martie, comparativ cu februarie, „făcând un salt uriaș”, a precizat FAO.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. Se așteaptă ca o creștere a prețurilor la alimente să afecteze în mod deosebit țările în curs de dezvoltare, a precizat ONU într-un raport separat.

2. Prețurile uleiului vegetal au crescut cu aproape 25% într-o lună

Indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a crescut cu 23% pe lună, până la un nivel record, în martie. Ucraina reprezintă patru cincimi din exporturile de floarea-soarelui, dar războiul a provocat perturbări masive în furnizarea de semințe de floarea-soarelui.

Există „un spațiu limitat pentru creșterea producției și a exporturilor de alte uleiuri și grăsimi pentru a compensa această penurie din zona Mării Negre”, a scris Oil World, un centru de cercetare a semințelor oleaginoase.

Întreruperea aprovizionării cu semințele de floarea-soarelui a dus la creșterea prețurilor semințelor oleaginoase, utilizate pentru ulei, deoarece importatorii s-au orientat spre soia, ulei de palmier și rapiță. În plus, preocupările legate de vreme contribuie la creșterea prețurilor la grâu, deoarece fenomenul meteorologic La Nina ar urma să reducă recolta din acest an din Brazilia.

3. Prețurile cerealelor au crescut cu aproape 20%

Prețurile cerealelor urmărite de FAO au crescut cu 17% în martie, până la un nivel record, din cauza creșterii prețurilor globale la grâu și la porumb. Creșterea a fost determinată în primul rând de întreruperile exporturilor din Ucraina, a scris FAO în raportul său.

Pe lângă grâu, prețurile porumbului au crescut și ele cu 20%, deoarece Ucraina este un exportator major de cereale. Creșterile de preț au contaminat și alte piețe, cum ar fi sorgul și orzul.

4. Prețurile cărnii au crescut cu 5%

Ucraina este unul dintre primii 10 exportatori de carne de pasăre la nivel mondial. După ce războiul a întrerupt aprovizionarea, focarele de gripă aviară de la nivel global, inclusiv în SUA, au contribuit la creșterea prețurilor cărnii de pasăre, potrivit FAO.

În martie, prețurile cărnii de porc au înregistrat cea mai mare creștere lunară înregistrată din 1995, în parte din cauza creșterii cererii dinaintea sărbătorilor de Paști, spune FAO.

5. Prețurile la lactate au crescut cu 2,6%

Producția scăzută de lapte din Europa de Vest a dus la creșterea prețurilor la lactate cu 2,6% în martie, potrivit FAO. Criza a venit ca urmare a unei creșteri a cererii de import de pe piețele din Asia și Europa de Vest, a spus organizația. Războiul din Ucraina a contribuit, de asemenea, la creșterea prețurilor la lapte, întrucât hrana animalelor, constituită din cereale, și costurile de transport, au crescut și ele.