România se confruntă cu o criză fără precedent a prețurilor. Acestea au crescut chiar și de trei ori față de valorile înregistrate în urmă cu un an, arată cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică.

Economistul Radu Ciobanu a vorbit și el despre situația economică a României. Acesta susține că fenomenul inflaționist nu este unul la nivel național, ci unul european chiar și global.

Totodată, economistul precizează că nu se întrevede prea curând o scădere bruscă a inflației, drept urmare, românii trebuie să se aștepte în continuare la o creștere mai mare a prețurilor.

„Acest fenomen inflaţionist este unul european şi chiar global. Ceea ce înseamnă că este greu de crezut că vom vedea o scădere bruscă a inflaţiei în perioada următoare. Preţurile vor creşte în continuare!”, a spus acesta.

Creșterea prețurilor va continua în acest an

Referitor la rata inflației, economistul susține că aceasta se plafonează undeva la 15%, însă prețurile vor continua să crească. „Nu ne vom opri aici. Rata anuală a inflaţiei se plafonează undeva la 15% dar asta înseamnă constant că preţurile vor creşte”, declară economistul Radu Ciobanu.

Menționăm faptul că precizările economistului vin în contextul în care, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, la momentul actual, inflaţia este la maximul ultimelor două decenii.

În luna ianuarie 2022, inflația era de 8,4%, în luna martie 2022 era de 10,2%, în timp ce în luna iunie 2022 era de 15,1%, iar în luna iulie 2022 era de 15%.

În ceea ce privește alimentele care s-au scumpit, potrivit datelor centralizate de INS, uleiul alimentar s-a scumpit cu +51,9%, în timp ce prețul cartofilor a crescut cu +41,8%.

Prețul la făină a crescut și el cu +32%, în timp ce prețul mălaiului a crescut cu +32%. Și pâinea, alimentul de bază din România, a înregistrat o creștere semnificativă +24,5%, în timp ce brânza de oaie a crescut cu +21,7%.

Gazele naturale s-au scumpit cel mai mult în 2022

Nu doar prețurile la alimente s-au schimbat ci și cele la produsele nealimentare, iar aici scumpirile sunt cu mult mai mari. Gazele naturale s-au scumpit cel mai mult în ultimul an de zile. Mai exact, este vorba despre o creștere de +70,1%.

Totodată, tutunul s-a scumpit și el cu +35,61%, în timp ce prețul carburanților a crescut cu +35%. Și cei care călătoresc resimt scumpirile, în condițiile în care biletele de avion s-au scumpit cu +34%.

Energia termică s-a scumpit și ea cu +22,98%, iar apa, canalul și salubritatea cu +20,9%. Și biletele de tren au devenit mai scumpe, la CFR fiind înregistrate majorări de +20,9%. Serviciile poștale au crescut și ele cu +15,9%, iar energie electrică cu +15,4%, mai arată datele publicate de INS.