Mai mult, Musk este de părere că „o bombă demografică” va fi răspunzătoare de declinul civilizaţiei umane.„Populaţia globală se îndreaptă către colaps, dar prea puţini par să fi observat sau să le pese”, avertiza el încă din 2017.

Potrivit profesorului Alice Reid, șefa Grupului Cambridge pentru Istoria Populației și Structurii Sociale, unele țări se confruntă cu o scădere a populației din cauza fertilității fertilității tot mai reduse. Cu toate acestea, populația lumii este, în continuare, în creștere, și probabil va fi așa până la sfârșitul secolului. Acest lucru se datorează, parțial, unui fenomen cunoscut sub numele de ”impulsul populației”, potrivit IndiaTimes.

Rata scăzută a natalității nu va produce un colaps demografic, potrivit doctorului Peter Matanle, expert în geografia socială și culturală a Asiei de Est. El crede chiar că populațiile vor îmbătrâni și vor scădea constant, iar asta ar putea avea efecte pozitive asupra societății.

Încălzirea globală, o amenințare mai mare

Reid consideră, de asemenea, scăderea ratei natalității ca ceva benefic și contrazice profețiile lui Musk. În opinia ei, încălzirea globală este o amenințare mai mare pentru civilizație decât rata scăzută a natalității.

Deși schimbările climatice sunt în afara domeniului ei de expertiză, Reid amintește că oamenii de știință au ajuns la concluzia că acestea reprezintă un pericol uriaș, cu implicații posibil catastrofale pentru civilizația umană și ecosistemele lumii.

Vor fi prea puțini oameni care vor lucra?

Pe măsură ce îngrijorarea că vor fi prea multe guri de hrănit pe planetă a scăzut, la orizont se conturează o alta: vor fi prea puțini oameni care vor lucra. Aceasta este o îngrijorare deosebit de evidentă în China, care a implementat în 1980 în mod greșit controversata politică a copilului unic, pentru a aborda proiecțiile de creștere exponențială a populației.

Populația actuală a Chinei, de 1,4 miliarde, rămâne cea mai mare din lume. În ultimii ani, conștientizând traiectoria de îmbătrânire a societății, China a decis în 2016 să renunțe la această politică. De asemenea, a eliminat programele sociale pentru persoanele în vârstă.

O națiune trebuie să atingă o rată de fertilitate de 2,1 copii per femei

Multe alte națiuni se confruntă sau se vor confrunta în curând cu provocări similare. Pentru a menține o populație stabilă fără imigrație, o națiune trebuie să atingă o rată de fertilitate de 2,1 copii per femeie, consideră experții.

Dar rata fertilității este de doar 1,7 în China și Brazilia,  de 1,5 în Uniunea Europeană și 0,8 în Coreea de Sud, cea mai scăzută dintre toate țările, potrivit Băncii Mondiale. În Statele Unite,  rata este de 1,6%, iar populația continuă să crească doar din cauza duratei de viață mai lungi și a imigrației.

Națiunile ar putea ajunge să ardă lumânarea la ambele capete

În cartea„Reversal: Aging Societies, Waning Inequality, and an Inflation Revival”, economiștii Charles Goodhart și Manoj Pradhan avertizează asupra crizelor fiscale tot mai mari, „pe măsură ce cheltuielile medicale, de îngrijire și de pensii cresc în societățile îmbătrânite”.

Națiunile ar putea ajunge să ardă lumânarea la ambele capete: pe măsură ce un procent mai mare de oameni intră la pensie,  în același timp populația activă scade. Problemele ar putea fi exacerbate pe măsură ce ratele de Alzheimer și alte boli ale bătrâneții cresc, în timp ce deficitul de forță de muncă creează presiuni inflaționiste. Pe măsură ce țările se confruntă cu aceste provocări, societățile și politica lor s-ar putea destabiliza.