Planul are un sprijin extins, care depășește liniile de partid. Peste două treimi din germani aprobă acest plan, susținut de asemenea și de Partidul Verde din Germania, Partidul Social Democrat, Partidul Democrația Liberă și de Uniunea Creștin Democrată a Angelei Merkel.

Planul este cunoscut sub denumirea de Energiewende; wende, care înseamnă întoarcere, se referă la revoluția pașnică care a culminat cu sfârșitul Războiului Rece. Investitorii privați din sectorul energiei regenerabile au caracterizat planul nemților drept o revoluție verde.

Guvernul oferă stimulente financiare producătorilor de energie regenerabilă și le permite în același timp să își cumpere electricitatea la prețuri reduse. Rainer Baake, directorul Agora Energiewende, consideră că Germania este unică în acest sens, deoarece „aproape 50% din capacitatea instalată de energie regenerabilă se află în mâinile cetățenilor normali și a fermierilor“.

Totuși, dezvoltarea energiei verzi din Germania a condus la o creștere a costurilor pentru consumatori. Prețul electricității a crescut cu peste 66% după ce a intrat în vigoare Legea Energiei Regenerabile din Germania în 2000.

Pentru a integra energia regenerabilă în rețeaua energetică a țării, cel mai sigur pariu al Germaniai ar fi să investească într-o rețea inteligentă de peste 25 mld. dolari. „Soluția crucială pe care o oferă aceste rețele inteligente este dată de mijloacele de control a tensiunii fluctuante captate în sezoanele cu vreme variabilă“, se arată într-un raport Reuters.

SURSA: Business Insider