Federaţia bancară germană a cerut luni stimulente mai bune înainte ca băncile expuse să fie solicitate să extindă perioada de achitare a obligaţiunilor suverane ale Greciei, fără a include alte clauze.

Reacţia băncilor vine în urma acordului politic la care au ajuns în weekend miniştrii de Finanţe din zona euro prin care se încurajează băncile care deţin obligaţiuni suverane ale Greciei care trebuie achitate în următorii trei ani să-şi extindă expunerea şi să cumpere obligaţiuni cu o scadenţă mai mare.

Planul, construit pe modelul iniţiativei de la Viena din 2009, a provocat reacţii negative băncilor din Germania care, alături de cele franceze, sunt cele mai expuse la obligaţiunile suverane ale Greciei. Un astfel de plan este văzut ca un punct de plecare pentru orice nou pachet de asistenţă financiară pentru Atena.

Conform unui studiu realizat de banca britanică Barclays, 95% din datoria Greciei este deţinută în cadrul zonei euro de băncile europene.

Banca de investiţii Evolution Securities a estimat că cele mai expuse la o posibilă rostogolire a datoriei sunt băncile Fortis, Dexia şi SocGen. Barclays va fi banca britanică cea mai afectată, cu posibile pierderi de 4,6 miliarde de euro, în timp ce băncile germane Hypo Real Estate şi Depfa au împreună o expunere de 6,3 miliarde de euro.

Într-un raport interimar publicat în aprilie, Barclays a anunţat o expunere la Spania de 6,4 miliarde de lire sterline, faţă de 7,2 miliarde de lire sterline în iunie 2010, în timp ce a redus expunerea pe Italia cu peste 100 milioane de lire sterline.

O sursă bancară a afirmat că este ‘inevitabil’ ca instituţiile de creditare din Marea Britanie să încerce să-şi minimalizeze pierderile potenţiale în eventualitatea înrăutăţirii crizei în zona euro.

Expunerea băncilor din Marea Britanie la ţările periferice din zona euro era de 338,5 miliarde de lire sterline, la 30 septembrie 2010, cea mai semnificativă expunere fiind în Irlanda – 64,8 miliarde de lire sterline – şi Spania – 44,6 miliarde de lire sterline. Expunerea este mai redusă în Grecia şi Portugalia, a anunţat în martie Autoritatea serviciilor financiare din Marea Britanie (FSA).
SURSA: Agerpres