Litiul se află într-o stare topită și este prins în izvoarele subterane de apă clocotită, la mii de metri sub râul Rin. Dacă estimările dimensiunii zăcământului sunt corecte, ar fi unul dintre cele mai mari din lume. Dacă va putea fi exploatat cu succes, ar reduce dependența Germaniei de litiul importat, potrivit Slashgear.com.

Autoritățile se tem însă de posibila opoziție a localnicilor față de operațiunile miniere. Până acum, majoritatea zăcămintelor de litiu a fost localizată în zone îndepărtate din Australia sau America de Sud.

Compania germană Vulcan Energy Resources consideră că poate extrage 15.000 de tone de hidroxid de litiu pe an până în 2024. O a doua fază ar începe în 2025 și va viza o producție de 40.000 de tone pe an, de la trei facilități suplimentare.

Anumite elemente și metale din pământuri rare sunt la mare căutare la nivel global. Producătorii de automobile le vânează pentru a produce vehicule electrice. Una dintre materiile prime critice pentru construirea bateriilor utilizate în vehiculele electrice este litiul.

Uniunea Europeană se bazează pe vehiculele electrice pentru a o ajuta să își îndeplinească obiectivele climatice. Anul trecut, a adăugat litiul pe lista sa de materii prime critice și a stabilit un plan pentru a garanta aprovizionarea.