Nelu Tătaru a vorbit la Antena 3 despre vaccinul contra COVID-19 și este de părere că mai trebuie să așteptăm pentru că trebuie urmați anumiți pași până la realizarea acestuia.

„Încă nu suntem aproape de a avea un vaccin împotriva COVID-19. Acest vaccin impune o stabilizare a virusului. Trebuie să aibă o perioadă de studiu, de testare pe persoane sănătoase și după această perioadă să-l putem procura și să-l putem utiliza în întreaga masă”, a spus Tătaru la Antena 3.

În ceea ce privește antiviralul Remdesivir, cea mai nouă speranţă a cercetătorilor din întreaga lume pentru combaterea virusului Covid-19, ministrul spune că va fi disponibil în cel mult o lună de zile și în România.

„Am urmărit și noi studiul din SUA. Urmărim ca Remdesivir să fie acreditat în SUA, apoi să intre în comunitatea europeană și să-l putem prelua și noi. Răspunsul la tratament e unul pozitiv și unul care promite. În acest moment noi suntem într-o relație în care avem o discuție cu cei care fac acest studiu. În măsura în care acest studiu este omologat, îl putem aduce în comunitatea europeană și apoi și la noi. Să sperăm ca într-o lună”, a afirmat Nelu Tătaru.

Remdesivir, folosit în tratamentul bolii virale Ebola, este produs în prezent de compania americană Gilead, care are venituri de peste 22 de miliarde de dolari. Recent, şi chinezii de la compania farma BrightGene au copiat şi au produs în masă medicamente care conţin substanţele din Remdesivir.

Sursă foto: INQUAM/Ilona Andrei